Vízbe (klotyóba, sörbe) esett a mobilom - mit tegyek vele?

Nyár van, fesztiválszezon, folytonos veszély leselkedik a mobilodra. Vagy elhagyod, vagy leejted, vagy ellopják, de ha egyik sem, akkor előbb-utóbb biztosan beleesik egy toi-toi vécébe, vagy belepottyan egy korsó sörbe, netán egy pocsolya alján köt ki egy hirtelen jött zuhé utan. Na, és ilyenkor mi van?

Ha szerencséd van, semmi, mert a legújabb mobilok még akkor is meglepően jól tűrik az ilyesmit, ha nem is vízállóak a specifikációjuk szerint. Ez a kegyetlen vlogger például egy új Nokia 3310-et vetett alá vízpróbának, pedig ez a mobil, bár úgy tervezték, hogy sokat kibírjon, egyáltalán nem készült vízállónak hivatalosan:

De ne higgy a látszólag hibátlan, zavartalan, szép képernyőnek se egy vízbeesés után. Inkább azonnal

KAPCSOLD KI!

Még ha úgy tűnik is, hogy minden rendben, akkor is jobb kikapcsolni a mobilt. Lehet, hogy némi folyadék beszivárgott és épp a kényes, fémből készült belső szervek felé tart, tehát áramtalanítsunk azonnal. Aztán jöhet a szétszedés, áttörölgetés, ha csak egy kicsit is gyanús a helyzet, akkor a pihentetés valami száraz, szellős helyen, ha egészen biztos akarsz lenni a dolgokban, akár egy héten át a visszakapcsolásig.

NE RAKD TÖLTŐRE!!!

Ha a balesetet követően a mobil kikapcsol és nem reagál a bekapcsoló gombra (amit ugye eleve hiba nyomogatni), a legtöbben azonnal keresnek egy töltőt, hogy megnézzék, él-e még a készülék. Pedig nem kéne, ugyanis ha tényleg beázott, a töltőre dugással akkor is nagy esély lesz a zárlatra, ha eddig ezt megúszta volna a telefon belseje. Szóval pont ellenkezőleg, ha a csöpögő mobil nem akar bekapcsolni,

VEDD KI AZ AKKUT!

Már ha lehet, ugye - fix akkus telefonokon ilyenkor nem lehet elvégezni a jó eséllyel életmentő beavatkozást. És ha már boncolod, szedd kis a SIM-kártyát és a memóriakártyát is belőle, mert a nedvesség ezeknek az érintkezőfelületeit is hajlamos eloxálni.

VIDD KÓRHÁZBA!

Akármennyire melengeted, fújkálod otthon a beázott mobilt, a belsejében maradhat folyadék, ami aztán a bekapcsolás után gyors zárlatot vagy lassú korróziót okozhat. Ezért az igazán gondos gazda vízbefúlás után az áldozatot olyan szervizbe viszi, ahol szétszerelik és az alaplapból spéci ultrahangos tisztító célgéppel az utolsó molekulányi vizet, sört, vécélevet is eltüntetik belőle.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.