A magyarok szerint fontosabb kérdés az egészségügy, mint a bevándorlás

politika
2017 augusztus 02., 14:27
comments 140

A szerdán megjelent Eurobarometer, azaz az Európai Unió által minden félévben elkészített közvéleménykutatás szerint a kormány minden igyekezete dacára még mindig jobban bíznak a magyarok az EU-ban, mint saját választott vezetőikben. A felmérést az Indexen olvasható EUrológus blog szemlézte. 

A tavaly őszi 42-höz képest 46 százalék bízik az uniós intézményekben, ami jobb eredmény, mint az európai átlag. A többség, 49 százalék nem bízik az unióban, de ez még mindig jobb arány, mint a magyar kormány esetében. 39 százalék bízik az Orbán-kormányban, 58 százalék nem. 

Az EU-ról alkotott képe a magyaroknak kevésbé derűs, mint a többi tagállamban mérhető átlagé. 36 százalék látja pozitívan az EU-t nálunk, Európa többi országában átlagosan 40 százaléknak van jó benyomása. Ez nem annyira rossz arány, ha azt vesszük, hogy a többség - 42 százalék - semleges, és csak 21 százalékban él negatív kép az EU-ról. 

A felmérés rámutat arra, hogy nagyon működik a kormány bevándorlásellenes retorikája: a magyarok 60 százaléka említette az EU két legnagyobb kihívása közt a bevándorlással való küzdelmet, és 50 százalék a terrorizmust. Másodikok vagyunk ezzel a kontinensen: nálunk csak az észtek tartják a migrációt ennyire fajsúlyos európai ügynek, bár itt a számok kontinensszerte is igen magasak. 

Viszont, belföldre térv, a magyarok szerint így is az egészségügy és a szociális ellátás javítása lenne most a kormány legfontosabb feladata. 41 százalék szerint ezek a kérdések ott vannak a két legfontosabb megoldandó magyar probléma között, míg a bevándorlás esetében ez a szám csak 27 százalék. 

Ami még érdekes, hogy a magyar gazdaság bővüléséből a magyarok maguk nem sokat érzékelnek, sőt a munkaügyi helyzetünket is rosszabbnak látjuk annak dacára, hogy uniós szinten - arányokat tekintve - nem állunk rosszul. A magyarok akarnak legkevésbé közös migrációs politikát, de még így is kevesebben vannak az ellenző, mint a támogatók. (Index / EUrológus)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.