Meglepetés! Hülyeségeket beszélt egy politikus!

2017 augusztus 2., szerda 7:41
70
Amber Rudd Fotó: NIKLAS HALLE'N/AFP

"A valódi embereket sokkal inkább érdekli az egyszerű használhatóság mint a tökéletes, feltörhetetlen biztonság" - nyilvánított véleményt a titkosítás kérdésében Amber Rudd brit belügyminiszter. Jól sejtik, Rudd a titkosítás ellen próbált érvelni, mégpedig azzal, hogy a titkosított kommunikációs szolgáltatások nagyon megnehezítik a terroristák ellen küzdő hatóságok munkáját.

Elmondom gyorsan, hogy miért hülyeség, amit mond:

  • A kommunikáció titkosítása alapvetően fontos a magánéletben is, és nem is feltétlenül azért, mert amúgy a nagy titkosszolgálatok minden létező kommunikációs csatornát igyekeznek folyamatosan megfigyelni.
  • A kommunikáció titkosítása azért fontos, mert az állami szereplőkön túl rengeteg más entitás, például bűnözök is törekednek erre, mert még a hétköznapi kommunikációból is kinyerhetők olyan személyes adatok, azonosítók, stb, amelyekkel aztán sikeresen ki lehet fosztani a gyanútlan áldozatokat.
  • Ha pedig a világ kormányai elérnék, hogy a titkosított csatornákhoz hozzáférhessenek a kormányok, megteremtenék a lehetőségét, hogy rossz szándékú kiváncsiskodók is hozzáférjenek ezekhez az adatokhoz.
  • Ellenben a terroristák, akiktől annyira rettegnek, simán átállnának más titkosítási módszerekre, így az ő kommunikációjukat továbbra se lehetne megfigyelni.

Magyarán, ha minden Rudd, és más, a titkosítás ellen kűzdő kormányok vágyai szerint alakulna is, a terroristák továbbra is titokban kommunikálhatnak, az átlagemberek, vagy ahogy Rudd találóan nevezte őket, "a valódi emberek" adatai viszont veszélybe kerülnének.

Rudd a Telegraphban közölt írásában egy megnyugtató dolog van. Azt írta, hogy a brit kormány nem tervezi betiltani a végpontok közti titkosítást, csupán reméli, hogy a szolgáltatók maguk hagynak fel az immár egyre inkább alapvetőnek tekintett szolgáltatással, melyhez már olyan hétköznapi alkalmazásokban is könnyen hozzáférhetünk, mint a Facebook Messengere.

A magam részéről amúgy a Messengerrel és a szintén a Facebookhoz tartozó WhatsAppal inkább a wire-t, a Syphert vagy a Signalt ajánlom, ezek mind rendszeresen auditált, nyílt forráskódú, zero knowledge end to end titkosítást használó applkikációk, melyek amúgy tökéletesen megfelelnek annak a követelménynek is, ami Rudd szerint "a valódi embereket" érdekli: rendkívül egyszerű a használatuk. (Via Business Insider)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt