Fogalmuk sincs a vallás alapjairól az Iszlám Állam külföldi harcosainak egy ENSZ-tanulmány szerint

külföld
2017 augusztus 06., 20:38
comments 222

Érdekes tanulmányt (.pdf) jelentetett meg az ENSZ terrorizmus elleni központja, az UNCCT. 43 mélyinterjút készítettek olyan, a szíriai Iszlám Állam oldalán harcoló, vagy oda igyekvő terroristával, akik más országok tagjaiként csatlakoztak a szíriai-iraki terrorállamhoz. Az interjúvolt személyek 12 különböző ország polgárai, és a leginkább azt szerették volna megtudni a terror elleni harc szakértői, hogy mi motiválja őket abban, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozzanak.

A tanulmány megállapításai szerint a külföldi Iszlám Állam harcosok túlnyomó többsége

az iszlám vallás alapjaival sincs tisztában, és egyáltalán, nem sokkal korábban vették fel a vallást.

A harcosok még csak szabályosan imádkozni sem tudtak, nem tudták, mint jelent az, hogy dzsihád, és az iszlám spirituális oldala semmilyen formában nem érdekelte őket.

Általában politikai és társadalmi értelemben is marginalizált, munkanélküli vagy alulfoglalkoztatott fiatalokról van szó, akik szétesett családokból származnak és a nyugati városok elmaradott részeiben éltek, egy olyan ideológiát kerestek, amivel igazságot tudnak szolgáltatni saját elesettségük miatt. Az Iszlám Államban is az egyszerre erőszakos és utópisztikus külsőségek tetszettek nekik, de a terrorszervezet által ígért pénz és társadalmi státusz ennél is nagyobb szerepet játszott.

A vallásos hit minimális szerepet játszott, ha egyáltalán játszott bármilyen szerepet

az Iszlám Államhoz csatlakozó külföldi harcosoknál, állítják a tanulmány szerzői.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.