Feladta a kormány, CEU-ügyben mégis beéri egy New York állammal kötött szerződéssel

POLITIKA
2017 augusztus 09., 07:32
comments 234
  • Szijjártó Péter júliusban azt mondta, hogy akár gyorsan is meg lehet állapodni az amerikai felsőoktatási intézmények magyarországi működéséről, "ha valaki nem politikai balhét akar kreálni".
  • Egy hónappal később be is bizonyította ezt: a magyar kormány feladta teljesíthetetlen követelését, hogy az ügyben nem illetékes amerikai szövetségi kormánnyal kössön megállapodást.

Hogy, hogy nem, végül mégis kiderült, hogy az Egyesült Államok kormánya Szijjártó Péternél és a magyar kormánynál jobban ismeri az amerikai alkotmányt. Az amerikai külügyminisztérium a CEU-törvény elfogadása után több csatornán és formában is jelezte, hogy teljesíthetetlen a magyar kormány követelménye: az Egyesült Államok kormányával nem tudnak megállapodást kötni a CEU működéséről, mert az amerikai alkotmány szerint ez olyan ügy, amely nem a szövetségi, hanem a tagállami kormányok hatásköre.

A magyar kormány hónapokig úgy tett, mintha az amerikaiak nem volnának tisztában saját törvényeikkel, és folyamatosan várta, hogy a szövetségi kormánnyal tárgyaljon a CEU-ról. Mostanra azonban megtört az akaratuk, a HVG értesülései szerint a külügyminisztérium feladta értelmetlen szélmalomharcát, és hamarosan egyezményt köthet az ügyben illetékes és hatáskörrel bíró New York állam kormányával.

A magyar kormány amúgy a McDaniel College budapesti iskolájának működéséről már július közepén szerződést írt alá Maryland állammal. Szijjártó Péter akkori nyilatkozatában próbálta ezt úgy beállítani, mint annak bizonyítékát, hogy akár nagyon gyorsan is meg lehet állapodni, ha "valaki nem politikai balhét akar kreálni". Ez most be is igazolódott, A jelek szerint a teljesíthetetlen magyar követelések feladása után valóban rövid idő alatt sikerült megállapodni az ügyben illetékes New York állammal.

A CEU további magyarországi működésének a felsőoktatási törvény nyáron elfogadott módosítása szerint az egyik feltétele, hogy a külföldi egyetemek magyarországi működését nemzetközi szerződés szabályozza. A magyar kormány és New York állam megállapodásával ez teljesülhet. További követelmény még, hogy Magyarországon csak olyan külföldi felsőoktatási intézmény működhessen, ami otthonában - a CEU esetében New York államban - is fenntart kampuszt. Ez pillanatnyilag még megoldatlan, de akár úgy is megoldható, hogy a CEU megállapodást köt egy New Yorkban kampuszt fenntartó egyetemmel. Vagyis elméletben a szeptemberi tanévkezdetig megoldódhat a CEU sorsa, és továbbra is Magyarországon működhet az egyetem.

UPDATE 11:11: Az ügyben megkerestem a CEU-t, ők azt felelték kérdéseimre, hogy "a CEU nem vesz részt a tárgyalásokon, úgy tudjuk azonban, hogy a megbeszélések konstruktív légkörben zajlanak. A CEU bízik abban, hogy sikerül megállapodásra jutni".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.