Tavaly még elárulták, hány önkéntes honvéd van az országban, most már azt mondják, ez 30 évig titkos adat

POLITIKA
2017 augusztus 10., 21:16
comments 90

Arról írt a Magyar Nemzet, hogy Demeter Márta független parlamenti képviselő megkérdezte a kormányt, milyen összetételű a tartalékosállomány, és hányan jelentkeztek oda, de Vargha Tamás parlamenti államtitkár azt válaszolta: a 2011-es honvédségi törvény értelmében a Magyar Honvédség felépítésére és személyi állományára vonatkozó adatok a keletkezésüktől számított 30 évig, honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nem nyilvánosak.

Pedig 2016 elején Simicskó István honvédelmi miniszter még tételesen, rendfokozatra, életkorra, létszámra lebontva közölte az önkéntes műveleti tartalékos katonákról szóló adatokat, amikor Demeter Márta gyakorlatilag ugyanezt kérdezte a Honvédelmi Minisztériumtól. Akkor 3791 ember szolgált tartalékosként, 3109-en, azaz az állomány 82 százaléka egykori szolgálati nyugdíjas (közülük több mint kétezren 50 évnél idősebbek), ők az utóbbi nyugdíjforma megszüntetése óta csak személyi jövedelemadóval csökkentett szolgálati járandóságot kapnak – írja a lap.

2015 szeptemberében 436 érdeklődő volt, közülük 66-an vettek részt az alkalmassági vizsgálatokon, és csak 9 emberrel kötöttek tartalékosszerződést. Ehhez képest Orbán Viktor miniszterelnök és Simicskó tavaly ősszel meghirdette a területvédelmi egységek létrehozását. Ez 2017 januárjától indult volna el, és a tervek szerint mind a 197 járásba helyeznének egy századot, több ezer új tartalékost kiképezve – írja a Magyar Nemzet.

Demeter Márta független képviselő 2016. november 23-án, még az MSZP vezérszónokaként szólal fel a honvédség részletes bontású létszámáról szóló törvénymódosítás általános vitájában a Parlament plenáris ülésén.
photo_camera Demeter Márta független képviselő 2016. november 23-án, még az MSZP vezérszónokaként szólal fel a honvédség részletes bontású létszámáról szóló törvénymódosítás általános vitájában a Parlament plenáris ülésén. Fotó: Illyés Tibor/MTI

Demeter szerint most már azért titkosak a tartalékosok adatai, mert kínos lenne, ha kiderülne, hogy továbbra is nagyon kevesen akarnak tartalékos honvédek lenni, miközben a professzionális haderő 8000 fős létszámhiánnyal küzd. Arra is felhívta a figyelmet, hogy: „Olyan kategória nincs a jogrendszerben, hogy valami nem nyilvános. Ha egy adat nemzetbiztonsági érdekből fontos, az minősített adat kell legyen, amelynek törvénybe foglalt hozzáférhetőségi szintjei vannak.” (MNO)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.