Az ENSZ azt szeretné, ha az EU sokkal több menekültet fogadna be

Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa Angela Merkel német kancellárral. Azt szeretnék, ha ezentúl évente négyszer annyi menekültet osztanának szét az EU tagországai között, mint most.Fotó: OMER MESSINGER/NurPhoto

Az ENSZ szeretné jelentősen kibővíteni az EU jelenlegi menekültletelepítési sémáját, a kormánypropagandában "kvótaként" elhíresült szétosztási rendszert. A jelenlegi rendszerben két év alatt összesen 22 ezer szíriai menekültet osztanak szét a tagállamok közöt. Az ENSZ menekültügyi főbiztosa, Filippo Grandi tervei szerint a keretet évi 40 ezer főre kéne növelni.

Grandi Berlinben jelentette be a tervét, amit a német kancellár, Angela Merkel azonnal támogatásáról biztosított. Merkel szerint évi negyvenezer ember befogadása "nem feszíthet túl egy félmilliárdnál is több lakosú kontinenst". Azt is jelezte, hogy Németország "kész vállalni a maga részét" a menekültek befogadásából.

Mielőtt bárki bármit is félreértene, Grandi és Merkel is menekültek, tehát nem általában migránsok, hanem az európai hatóságok által is elismerten üldözés-üldöztetés elől menekülők befogadásáról beszélt.

Merkel nyilvánvalóvá tette, hogy legfőbb célja a menekültek jelentős részét befogadó Olaszország tehermentesítése. Arról viszont nem beszélt, hogy a menekültek befogadása ellen foggal-körömmel harcoló keleti EU-tagokat, például Magyarország kormányát hogyan győznék meg a keretszámok növeléséről. Magyarország egyelőre annak az 1300-nál kevesebb menekültnek a befogadására se hajlandó, akiket a jelenleg érvényes kvóta alapján be kéne fogadnia. (Via FT)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.