Egy párizsi bíróság döntése után Brad Pitt 565 ezer eurót fizethet ki egy belsőépítésznek

külföld
2017 augusztus 17., 14:03
comments 161

Egy francia belsőépítész azért perelte be Hollywood legismertebb ex-házaspárját, mert állítása szerint Pitt és Jolie nem fizette ki a tiszteletdíjat munkája után, ami a több millió eurós kastélyvilágítási munkák elvégzése után járt volna neki. Odile Soudant feladata volt, hogy kialakítsa a XVII. századi francia kastély világítási rendszerét. 

A párizsi bíróság áprilisban a tervezőnek adott igazat, és arra kötelezte a színészexházaspárt, hogy fizessenek 565 ezer eurót a nőnek. Ebben benne volt 60 ezer eurónyi kártérítés is, amit a hírnevén esett csorba miatt ítéltek meg a számára. 

A bírósági döntésről a megegyezés szerint eddig nem beszélhetett, most viszont Soudant kitálalt mindent a Libération című francia lapnak. 

photo_camera Fotó: MICHEL GANGNE/AFP

A francia lap betekintett a bírósági papírokba is, ebből kiderült, hogy Pitt és Jolie akkor szeretett bele a Miraval kastélyba, amikor épp helikopterrel repültek át Aix-en-Provence régiója fölött. A kastéllyal több száz hektárnyi föld is járt. A helyszín arról is nevezetes, hogy a Pink Floyd itt rögzítette a Wall című lemezének egyes részleteit. 

Pitt és Jolie eleinte bérelte a kastélyt, majd rávették az amerikai tulajdonost, hogy adja el nekik 45 millió dollárért. Miután beköltöztek hat gyerekükkel, radikális átalakításokba kezdtek, amit a francia sajtó nem is nézett jó szemmel. Motorpályától edzőtermen át óriási borospincéig sok mindent építettek. 

Pitt 2010-ben jutott arra, hogy át kéne alakítani a megvilágítást a kastélyban, nagyon szerepet kéne adni a természetes fényforrásoknak. Ezután bízta meg Soudantot azzal, hogy végezze el ezeket a munkálatokat. Elmondása szerint szabad kezet kapott a 40 szobás kastélyban és a három kísérőépületben is. 

Nem írtak alá szerződést, de Soudant havonta küldte az aktuális számlát az egykori házaspár vállalatának. Összesen 17 embert foglalkoztatott, két év alatt 25 millió euró ment el a projektre, ami még mindig nem volt készen. A házaspár egy ponton elkezdett nem fizetni a belsőépítésznek, akinek elmondása szerint 4,9 millió eurónyi elmaradása gyűlt így össze.

A bíróság ezt az összeget túlzónak találta, ugyanakkor arra jutottak, hogy a késés nem a világítási szakértő hibájából történt. Soudant bizonyítékként a bíróságon olyan emaileket is bemutatott, amikor Pitték már nem fizettek neki, de még mindig arra kérték, hogy menjen vissza dolgozni és befejezni a munkálatokat. 

Miután nem tudta kifizetni a munkavállalóit és az alvállalkozókat, elmondása szerint be kellett zárnia a vállalkozását. Ezután 10 nappal kapott egy levelet Pittől, amiben ez állt: „Nem tudom, hogy ezek a dolgok hogy mennek Franciaországban, de az Egyesült Államokban a barátok nem támadnak barátokra. Nagy rajongója vagyok a munkádnak, ne támadj. Fejezd be a projektet, és légy büszke rá. A munka túl jó ahhoz, hogy rosszul fejeződjön be. Az élet túl rövid, barátom”.

Majd jött egy második levél is, amiben az állt, hogy ne pazarolja az idejét jogi eljárásokra, folytassa inkább a művészi kalandját, és ne aggódjon a többi miatt. 

Végül áprilisban megkapta az elmaradt díjakat, de azóta is küzd azért, hogy jogilag az ő termékeként ismerjék el a kastély világítási rendszerét, ami jelenleg egyik korábbi munkavállalója nevén van. 

Pitték ügyvédje viszont úgy látja, hogy a világításhoz az inspiráció eleve Pittől jött. Ezt állította az az építész is, aki a kastély átalakításán dolgozott. Eszerint Pitt szenvedélyesen rajong az építészért, és pontosan tudta, mit akar elérni. 

Válásuk után Jolie és Pitt úgy döntött, hogy megtartják a kastélyt, ahol borokat és olívaolajat termelnek majd, befektetésként. 2012-ben jelent meg az első roséjuk, amit 5 óra alatt adtak el az utolsó palackig. Azóta már összesen évi 150 ezer palackot gyártanak, vörös és fehér borból is, a palackok darabja 15 euróért megy el. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.