Már több mint egymillió dél-szudáni menekült van Ugandában

háború
2017 augusztus 17., 14:22
comments 155

Meghaladta az egymilliót a dél-szudáni menekültek száma Ugandában – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

Az UNHCR beszámolója szerint az elmúlt egy évben naponta átlagosan kb. 2000 dél-szudáni menekült lépte át a dél-szudáni–ugandai határt. Rajtuk kívül most további egymillió dél-szudáni menekült tartózkodik a többi szomszédos országban.

Dél-Szudánból érkezett menekültek Ugandában.
photo_camera Dél-Szudánból érkezett menekültek Ugandában. Fotó: Dan Kitwood/Getty Images

Az Ugandába érkező dél-szudáni menekültek több mint 85 százaléka gyerek és nő. Az elmúlt hónapokban érkezett dél-szudáni menekültek szerint továbbra sem csitul a hazájukban tomboló erőszakhullám, amiben a különböző fegyveres csoportok tagjai civilekkel teli házakat égetnek porig, az embereket sokszor családtagjaik szeme láttára lövik agyon, gyakori a nők és kislányok ellen elkövetett szexuális bűncselekmény, és a kisfiúk elrablása „kényszertoborzással”.

A világ legfiatalabb államának számító, 2011 óta független Dél-Szudánban 2013 decemberében mérgesedett el a viszály az eltérő etnikai csoporthoz tartozó Salva Kiir elnök és helyettese, Riek Machar között, ami miatt polgárháború tört ki. Ugyan a szemben álló felek 2015 augusztusában békemegállapodást írtak alá, az egyezmény nem vetett véget a harcoknak. A békeszerződéssel tavaly júliusban létrejött egységkormány napok alatt összeomlott, a fővárosban, Jubában harcok törtek ki, amik elől Machar és számos követője menekült Yei városán keresztül a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaságba.

A dél-szudáni konfliktus miatt kialakult menekültválság a legnagyobb, amellyel Afrika kénytelen szembesülni az 1994-ben elkövetett ruandai népirtást követő időszak óta. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.