A jövő gyilkos drónja már csak egy puskát visz magával

külföld
2017 augusztus 19., 05:42
comments 196
A Duke Robotics illusztrációja a mesterlövészpuskával szerelhető drónjáról, a TIKAD-ról.
photo_camera A Duke Robotics illusztrációja a mesterlövészpuskával szerelhető drónjáról, a TIKAD-ról. Fotó: Duke Robotics Press Kit

Ha gyilkos drónokról beszélünk, ma még olyan monstrumok juthatnak az eszünkbe, mint a Predator, vagy utódja, az MQ-9 Reaper, amelyek Hellfire rakétákkal bombázzák le áldozataikat. Az elmúlt pár év drónipari fejleményei alapján a jövőben ennél sokkal kisebb, a kiskereskedelmi forgalomban is beszerezhető octocopterekre hajazó harci robotok lephetik majd el az eget, amelyekre már sokkal precízebb, célzottabb csapásra lehetőséget adó fegyverzetet, például gránátvető csövet, vagy még inkább mesterlövészpuskát szerelhetnek.

Ilyen például a TIKAD, a floridai Duke Robotics kiskereskedelmi forgalomban is kapható drónokra emlékeztető octocoptere, amiből az izraeli hadsereg már rendelt is, és most a Pentagonnak is kínálgatják.

A Duke Robotics bár kétségtelenül profi, de nem az első belépő a piacra. Az amerikai hadsereg már tavaly rendszerbe állította a Switchblade nevű törpedrónját, amely kamikáze módjára robbantja fel magát akár több kilométerre lévő célpontjánál, az ISIS pedig Moszult védve a kiskereskedelmi forgalomban beszerezhető drónokból eszkábált kamikazedrónok mellett már kézigránátok ledobására alkalmas bombázódrónokat is épített.

A TIKAD kvázi ez utóbbiak továbbgondolása. A leglényegibb fejlesztés a drónra szerelhető fegyverek rögzítőrendszere. Newston harmadik törvénye már az általános iskolából is meglehet: minden hatáshoz tartozik egy vele egyenlő nagyságú és ellentétes irányú ellenhatás. Ez a drónhadviselés nyelvére fordítva annyit tesz, hogy ha elsütnek egy drónra szerelt puskát, a fegyver visszarúgása akár méterekkel is arrébb repítheti a drónt. Ami a gyakorlatban lehetetlenné teszi nemhogy a sorozatlövést, de még az egyszeri ismétlést is.

Erre két megoldási lehetőség kínálkozik. A legegyszerűbbnek a hátrasiklásmentes, vagyis a visszarúgás nélküli fegyverek felszerelése tűnik. Ilyenek például a rakétavetők, és elméletben ezekből akár golyós lőfegyvereknek megfelelő méretűeket is lehetne már gyártani.

A másik, komolyabb tervezést igénylő megoldás, amit végül a Duke Robotics is választott, hogy már jelenleg létező fegyverekkel is fel lehessen szerelniük a drónokat, egy bonyolult stabilizálórendszer, amely elnyeli a visszarúgás erejének javát. A Duke állítása szerint rendszerük már egész jól működik, így már-már biztosnak tűnik, hogy záros határidőn belül a puskákkal szerelt apró drónok valósággá válnak. Ez pedig az erkölcsi kérdések felé tereli majd a drónfegyverekről szóló, most még inkább csak elméleti vitát. A csatatér robotizálásával ugyanis egyre inkább eltávolodnak a katonák a harcmezőtől, aminek a pszichológiai hatása nem lebecsülendő. Egy kamera képén át, a monitoron nézve az ellenség dehumanizálódik, így a gyilkolás is kisebb lelki terhet jelent. Ez pedig összességében nem feltétlenül jó. (Via Popular Mechanics)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.