Ukrán TBC-től retteg Európa

Hosszú cikket szentelt a Politico a hírekbe évről-évre bekerülő, de az ország nyugati integrációs szándékával egyre égetőbbé váló problémának, az Ukrajnában folyamatosan pusztító TBC-járványnak.

Az egészségügyre, többek közt a TBC-elleni küzdelemre több pénzt követelő ukránok Kijevben.Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

A délnyugat-ukrajnai kikötővárosra, Ogyesszára fókuszálü cikk szerint az országban a Szovjetunió összeomlása óta nem sikerült úgy visszaszorítani a betegséget, mint Nyugat-Európában már a 20. század elején. Az utóbbi években ezer bajjal, még polgárháborúval küzdő Ukrajnában pedig továbbra sincs pénz és szándék az egyébként megelőzhető-gyógyítható betegség megállítására.

Ukrajna a Közép-Ázsiából és a Kaukázusból nyugatra vezető migrációs útvonalon fekszik, ötmillió ukrán dolgozik külföldön, és másfél millióan az országon belül kényszerültek lakóhelyváltoztatásra a kelet-ukrajnai háború miatt. Az ilyen folyamatos népvándorlás pedig egyrészt segíti a TBC terjedését, másrészt nehezebbé teszi a probléma kezelését.

Mindezek ellenére Ukrajnában csökken a TBC-betegek száma, de vannak olyan gócpontok, mint Ogyessza, ahol egyre többen vannak. Különösen aggasztó, hogy az országban gyakoriak az olyan TBC-kórokozó törzsek, amelyek rezisztensek a betegség ellen bevetett hagyományos gyógyszerekre.

A Politico cikke sorra veszi az ukrán egészségügy problémáit, amelyek következtében az ellátórendszer képtelen úrrá lenni a TBC-járványon. Ezek egy része persze Magyarországról is ismert: alulfinanszírozottság, állítólag "ingyenes", valójában kenőpénzekre épülő ellátás, elavult módszerek és intézmények. Az ukrán helyzetet
tovább súlyosbítja, hogy a betegek egészen egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy több hónapos kezeléseknek vessék alá magukat, ezért egyszerűen otthagyják a szanatóriumokat, egészségügyi intézményeket, és tovább terjesztik a betegséget.

A légi úton terjedő TBC ukrajnai terjedése minden bizonnyal azért foglalkozik a nyugati sajtó, mert tavasszal az EU lehetővé tette a vízummentes beutazást az ukrán állampolgárok számára. Így hirtelen sürgetővé vált a helyzet megoldása, mielőtt Nyugat-Európába visszatérne egy ott már szinte ismeretlen betegség.

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.