Brüsszel szerint közös rendszer felépítésére van szükség az elutasított menedékkérők hazatoloncolására

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Sok elutasított menedékkérő esetében megszületik a kitoloncolási határozat, de ezek az emberek aztán mégsem mennek vissza a származási országukba, mert nem kényszeríti őket rá fizikailag senki. Az Európai Bizottság közös rendszer felépítését javasolja az elutasított menedékkérők hazajuttatására. Nagyobb határozottságot vár a tagállamoktól az ilyen menekültügyi határozatok végrehajtásában. 

Elfogadhatatlan, hogy "szabálytalanul vagy titokban" a tagállamokban maradnak az elutasított és az ország elhagyására kötelezett menedékkérők

– hangsúlyozta Dimitrisz Avramopulosz, az EP migrációs politikáért felelős biztosa a Die Welt nevű német lapnak. 

Szerinte a helyzet kezelésére "európai hazatérési rendszer" kiépítésére van szükség. "Fokozni kell az erőfeszítéseket, "feszesebbé kell tenni a hazatérési eljárásokat", javítani kell a tagállamok közötti munkát.

Elmondta, hogy nem szabad lehetőséget hagyni a visszaélésre, így kitoloncolási őrizetbe kell helyezni mindenkit, aki megpróbálja szabotálni a saját hazajuttatását. De hozzátette, hogy mindig tiszteletben kell tartani az emberi jogokat. 

Tavaly az EU-ban 305 ezer kitoloncolást elrendelő határozat született, de ennek több mint 40 százalékát nem hajtották végre. Németországban idén az első fél évben 12 500 volt a végrehajtott hazatoloncolások száma, ez nagy csökkenés a tavalyi 13 700-hoz képest.

A legtöbb távozásra kötelezett menedékkérő, összesen 73 375 fő Észak-Rajna-Vesztfáliában él, itt a kitoloncolási határozatoknak csak 1,4 százalékát hajtják végre. De a kitoloncolásban élen járó Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban is csak 8,8 százalékát juttatták haza tavaly azoknak, akiket határozat kötelezne a távozásra. (MTI) 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.