Nem vették észre, hogy a kormány mellettük áll, sztrájkba kezdtek a fogorvosok

Egészségügy
2017 szeptember 04., 04:55
comments 99
photo_camera Fotó: JOHN MOORE/AFP

A Népszava hétfői száma szerint 2800 közfinanszírozott praxisból 700-ban csak a sürgős beavatkozásokat végzik el a fogorvosok a tb-támogatott rendeléseken, mert elegük van abból, hogy kevesebb pénzt kapnak ellátásra, mint amiből a praxisuk egyáltalán fenntartható. Töredékét kapják csak a fogorvosok annak a támogatásnak, amiben a háziorvosok részesülnek. 

Az állam 2800 forintot fizet egy állampolgár után, ebből kéne tudni megoldani térítésmentesen a fogtömést, a gyökérkezelést, fogkő eltávolítást, a rákszűrést, a várandós nők gondozását, a nyugdíjasok kedvezményes fogpótlását, ami egészen nevetséges hozzájárulás. 

Jól mutatja a képtelen helyzetet, hogy miközben ugyanabból az anyagból dolgoznak, magánrendelőkben egy tömésért 10-15 ezer forintot is elkérnek. Annak érdekében, hogy a közfinanszírozott praxis egyáltalán megmaradhasson ennyi pénzből, lassítani kell a rendelést, így sok helyen akár egy sima tömésre is több hetet kell várni. 

A sztrájkot szervező keszthelyi fogorvos, Nagy Ákos háromszor kért és kapott időpontot Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárhoz, de utóbbi végül mindegyik találkozót lemondta. Amikor aztán hétfőn életbe lépett a sztrájk, z Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményben jelezte az MTI-nek:  

"A kormány a fogorvosok mellett áll."

A közleményből az derült ki, hogy az egészségügyi alapellátást izmosító, 2015-ös és 2016-os juttatásból összesen 2 milliárdot kaptak a fogorvosok, ami 50 ezres bevételpluszt jelent, ezt idén egy 1,2 milliárdos praxispályázat-kerettel fejelik meg. A Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának számításai szerint évi 24-30 milliárd forinttal kellene kiegészíteni a fogászati finanszírozást. (Népszava / MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt