Árulással és kémkedéssel vádolnak egy ellenzéki vezetőt Kambodzsában

külföld
2017 szeptember 05., 10:16
comments 29

Árulás és kémkedés miatt vádat emeltek Kem Szokha kambodzsai ellenzéki vezető ellen kedden Phnompenben; ha a bíróság bűnösnek találja, 15-től 30 évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetik.

Kem Szokhát vasárnap vették őrizetbe, a Hun Szen miniszterelnök kormányának bírálói ellen indult, egyre nagyobb szabású megtorló kampány keretében. A kabinet azzal vádolja, hogy titkos összeesküvést szőtt az Egyesült Államokkal a délkelet-ázsiai ország meggyengítésére.

photo_camera Kem Szokha Fotó: STR/AFP

Kem Szokha ellen - aki a jövő évi választásokon Kambodzsai Nemzeti Megmentés Párt (CNRP) színeiben várhatóan indul Hun Szen ellen - "külföldiekkel való összejátszás" miatt indítottak eljárást, a kambodzsai büntető-törvénykönyv 443. cikke alapján - tudatta a phnompeni fővárosi bíróság közleményében. "A külföldiekkel való összejátszás árulásnak minősül" - teszik hozzá.

A kormány bizonyítékként egy, a YouTube videomegosztó portálon közzétett, Ausztráliában forgatott klippet nyújtott be, amelyen Szokha 2013-ban azt mondta pártja támogatóinak, hogy amerikai támogatásban és tanácsadásban részesül a hatalom megszerzésére irányuló politikai stratégiája kidolgozásához.

Az ellenzéki vezető egyik ügyvéde, Pheng Heng szerint a videón látható felvétel nem utal bűncselekményre. "A jogi eljárás törvénytelen, a vádak pedig alaptalanok" - hangsúlyozta. "Amit mondott, oktatási célból tette egy továbbképzésen. Amiről beszélt, az a választás volt egy többpárti demokráciában" - tette hozzá.

Kem Szokha őrizetbe vételét, valamint a független médiára és a civil szervezetekre gyakorolt növekvő nyomást elítélte az Egyesült Államok és több más nyugati ország is, amelyek felteszik a kérdést, hogy ilyen módon igazságosak lesznek-e a jövő évben esedékes választások. A média elleni kampány legutóbbi áldozata a Cambodia Daily című újság volt, amely a rendszer nepotizmusát taglaló tényfeltáró írásaival hívta fel magára a figyelmet.

Az 1998 óta hatalmon lévő, 65 éves Hun Szen Ázsia egyik legrégebben hatalomban lévő vezetője, Kína támogatását élvezi, amely egyik legközelebbi szövetségese a térségben, és Peking több milliárd dollár infrastrukturális kölcsönt nyújtott neki.
A jövő júliusi voksolás több mint 30 éve Hun Szen legnagyobb választási kihívása. Ellenfelei azzal vádolják, hogy megpróbálja idejekorán lecsukatni a teljes ellenzéket, így próbálva meg elkerülni a 2013. évi választásokon történteket, amikor az ellenzék jelentősen előretört és tömegtüntetéseket szervezett a választási csalások ellen tiltakozva.

Zaid Raad el-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa hétfőn közölte, hogy komolyan aggódik a kambozsai ellenzéki vezető őrizetbe vétele és a vádemelés miatt. (MTI, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.