Human Rights Watch: A büntetlenség szinte biztos tudatával kínozzák a foglyokat az egyiptomi börtönökben

A büntetlenség szinte biztos tudatával kínozzák a foglyokat az egyiptomi börtönökben, és a járványszerűen terjedő visszaélések kimeríthetik az emberiesség elleni bűncselekmény fogalmát – derült ki a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet jelentéséből.

A szervezet szerint Egyiptomban 2013 óta mindennaposak az önkényes őrizetbe vételek, az emberek elhurcolása és a másként gondolkozók megkínzása, és ezzel az észak-afrikai ország megsérti az alapvető nemzetközi jogi normákat, sőt a saját alkotmányát is, ami tiltja a kínzást.

A szervezet sürgette az Abdel-Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök vezette kairói kormányt és az ENSZ-t, hogy vonják felelősségre a hatalmukkal visszaélő tiszteket és tisztségviselőket. Jogvédők korábban többször bírálták az egyiptomi hatóságok túlkapásait, amiket Kairó „elszigetelt eseteknek” nevezett.

Ítélethirdetés egy 2014-es perben, amiben Peter Greste ausztrál újságírót és két kollégáját, az egyiptomi-kanadai Mohamed Fadel Fahmit és az egyiptomi Baher Mohamedet azzal vádolták, hogy együttműködtek a Muszlim Testvériséggel.Fotó: Khaled Desouki/AFP

A HRW 19 korábbi fogollyal és egy másik rab családjával készített interjút a 63 oldalas jelentéséhez. A beszámoló szereplőit 2014 és 2016 között kínozták meg a biztonsági erők tagjai. Elektrosokk, ütlegelés, fájdalmas testhelyzetekbe kényszerítés, nemi erőszak vagy azzal való fenyegetés szerepelt a leggyakrabban a vallomások kikényszerítésének eszközeként. Országszerte hasonló kínzási módszereket alkalmaznak a „súlyos visszaélések futószalagjának” számító egyiptomi fegyházakban – írta a HRW.

A szervezet beszámolója szerint az újonnan érkezetteket először agyba-főbe verik, majd levetkőztetik, bekötik a szemüket, és elektrosokkolják, illetve különféle fájdalmas pozíciókba kényszerítik őket. Az egyik ilyen testhelyzet az úgynevezett „grill”, amiben a rabokat egy két szék tetejére helyezett farúdról lógatják le. Elterjedt kínzási módszer a körmök kitépése vagy a meztelenre vetkőztetett áldozatok fagyos hőmérsékletű szobába zárása is.

A Mohammed Murszi iszlamista elnök 2013-as megbuktatása utáni 2 évben legalább 60 ezer embert vettek őrizetbe vagy fogtak perbe Egyiptomban, köztük a Muszlim Testvériség tagjait, de liberális ellenzéki aktivistákat is, illetve több százan tűntek el rejtélyes körülmények között, és százakat ítéltek halálra első fokon – közölte a HRW. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.