Kimaradt, nem lemaradt az egyetemek világrangsorából a CEU

"A CEU sajnos nem felelt meg a listára kerülés kritériumainak, mert nem nyújt alapképzést. Ennek semmi köze az egyetem teljesítményéhez, csupán a kritériumokkal kapcsolatos technikai kérdés" - válaszolta megkeresésemre Phil Batty, a Times Higher Education (THE) globális rangsorának szerkesztője. A THE tavalyi, 2017-esnek nevezett listáján a CEU még a világ legjobb 350 egyeteme közé tartozott, eltűnését az idei listáról a kormánypropaganda több cikkben is ünnepelte. A Híradó például "Nagyot bukott a CEU" címen emlékezett meg a malőrről.

A CEU valóban nem szerepel a THE idei rangsorában, amelyben 1-1000-ig rangsorolják az egyetemeket. De, mint kiderült, ennek nem az egyetem oktatási teljesítményének visszaesése az oka. Batty nyilatkozata alapján valójában inkább a CEU tavalyi szereplése volt anomália. 

Érdeklődésemre, hogy mi változott tavalyhoz képest, amikor a CEU még szerepelhetett a rangsorban, azt írta, hogy "idén sokkal szigorúbban értelmezzük a bekerülési kritériumainkat, mert egyre több és több egyetem szolgáltat adatokat", vagyis kell a hely a listára kerülés követelményeinek valóban megfelelő, alapképzést is nyújtó intézményeknek.

A lényeg, hogy Batty tájékoztatása szerint a CEU nem visszaesett, lemaradt, hanem kimaradt az idei rangsorból, mert nem teljesítette a listára kerülés feltételeit.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.