Német és osztrák nyomozók is keresik egy hiúz gyilkosát

bűnügy
2017 szeptember 11., 05:30
comments 64

Nyomozócsoport alakult Németországban annak kiderítése, bűncselekmény áldozata lett-e a nemzetközi visszatelepítési programban szereplő, Alus néven ismert hiúz, aminek a megcsonkított tetemét a múlt héten találták meg a bajorországi Schneizlreuthban, az osztrák határ közelében.

Mivel könnyen meglehet, hogy a ragadozóval osztrák területen végeztek, az ottani rendőrség is vizsgálja, milyen körülmények között pusztult el az állat. Alust három másik hiúzzal együtt 2014 áprilisában telepítettek ki a vadonba az olaszországi Friuli tartományban, egy kisebb populáció létrehozása céljából az osztrák-olasz-szlovén hármas határ térségében.

photo_camera Egy hiúz a németországi Ban Harzburgnál 2016. szeptemberben Fotó: Holger Hollemann/dpa/AFP

A jeladóval felszerelt hím macskaféle nem sokkal kihelyezése után elveszítette a jeladót, de 2015-ben többször is látták Salzburg és a bajor Alpok térségében, legutóbb idén májusban bizonyította a létezését egy fotócsapda.

Alus megcsonkított, fej és első mancsok nélküli tetemét bajor területen, a Saalach-tóban találták meg kedden. Szakértők szerint elképzelhető, hogy a hiúzt osztrák területen ölték meg, és a tetemét a Saalach folyó sodorta német területre.

A hiúz szigorúan védett állat Európában. Osztrák és német természetvédő szervezetek 15 ezer eurós (4,6 millió forint) nyomravezetői díjat tűztek ki az ügyben. „Mindent meg kell tenni, hogy véget vessünk e bűnözők üzelmeinek, nehogy a hiúz is a barnamedve sorsára jusson, amely 2011-ben másodszor halt ki Ausztriában” – mondta Christian Pichler, a WWF Ausztria szakértője.

Boncolás állapítja majd meg, hogy Alus tényleg bűncselekmény áldozata lett-e, mint sok más hiúz Bajorországban és Ausztriában. Bár a hiúz általában ragaszkodik a megszokott lakóhelyéhez, újra és újra előfordul, hogy eltűnnek példányok. Egyesek sosem kerülnek elő, másokat megmérgezve vagy lelőve találnak meg. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.