Többé nem úszhatják meg alanyi jogon a katonai szolgálatot az ultraortodox zsidók Izraelben

külföld
2017 szeptember 13., 20:52
comments 240
Jechiel Ruditzky, az izraeli hadsereg ortodox főtörzsőrmestere egy tel-avivi laktanya előtt 2017. május 3-án.
photo_camera Jechiel Ruditzky, az izraeli hadsereg ortodox főtörzsőrmestere egy tel-avivi laktanya előtt 2017. május 3-án. Fotó: Sara Lemel/dpa Picture-Alliance/AFP

Az izraeli legfelsőbb bíróság keddi határozatában megsemmisítette a jelenlegi, az ultraordotox vallási pártokat is magában foglaló izraeli kormánykoalíció alatt kidolgozott megállapodást, amely alanyi jogon tömeges mentességet biztosított a hadkötelezettség alól az ultraortodox zsidóknak, jelentette a New York Times.

Izraelben a katonai szolgálatot a népesség túlnyomó többsége magától értetődő hazafias kötelezettségének tekinti, amely egyrészt az ellenségekkel körbevett ország védelmét, másrészt az izraeli népesség integrációját is szolgálja, így a hadseregre a szó jó értelmében vett néphadseregként, sajátjukként tekintenek. Egy arányaiban elenyésző, ám annál nagyobb politikai súlyú kisebbség, az ultraortodox zsidók egy része viszont teljes egészében elutasítja a katonai szolgálatot - a radikálisabbjaik pedig még Izrael állam létjogosultságát is, mert az szerintük csak a messiás eljövetelével valósulhatna meg.

Ahhoz képest, hogy a katonai szolgálatot leginkább elutasítók még Izrael létét is elutasítják, és hogy összessen, a mérsékeltebbekkel együtt is csak az izraeli népesség kb. tíz százalékát teszik ki, pártjaik politikai súlya aránytalanul nagy. A rendkívül tagolt izraeli pártrendszerben ezek a szélsőséges vallási pártok sokszor a mérleg nyelvei, Benjamin Netanjahu 2015 óta például a támogatásukkal kormányozhat. Ezért tudják kiharcolni az izraeli társadalom túlnyomó többségének ellenkezése ellenére is az általános mentességet az életüket a Tóra tanulmányozásának szentelőknek.

Ez komoly szakadást okoz a zsidó társadalomban, ahol a többség egy része úgy érzi, hogy az ultraortodoxok kivonják magukat a közös felelősség alól. Nem csupán a katonai szolgálatról van szó, a Tóra tanulmányozása az ultraortodoxoknál teljes embert kíván, így a férfiak javarészt munka nélkül, állami ösztöndíjból élnek.

A nyitottabb ultraortodoxok amúgy igyekeznek enyhíteni a feszültségen. Egyelőre még kevesen ugyan, de növekvő számban vállalnak katonai vagy polgári szolgálatot a hadseregben, amely külön zászlóaljakat is szervezett az ultraortodoxoknak, ahol tekintettel vannak vallási kötöttségeikre és igyekeznek megteremteni a feltételeket a katonai szolgálat és a vallásgyakorlás egyidejű lehetőségére. Az ultraortodox nőket pedig a szigorú vallási kötöttségeikre tekintettel mentesítik a szolgálat alól. A radikális ultraortodoxok viszont gyakran zaklatják ezeket a katonának álló ultraortodox fiatalokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.