Három német bíróság előtt felel azért, mert nem nyújtottak segítséget egy földön fekvő nyugdíjasnak

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Az esseni Deutsche Bank fiókja, ahol az eset történtFotó: MARCEL KUSCH/AFP

A Ruhr-vidéki Essen városában hétfőn három férfi áll bíróság elé, amiért biztonsági felvételek szerint a Deutsche Bank egyik ATM-előterében mit sem törődve továbbléptek egy 83 éves nyugdíjas felett, aki valamivel korábban feltehetően megbotlott, és fejét a csempébe verve magatehetetlenül feküdt a földön. 

Az esetnek van egy negyedik vádlottja is, de ő betegségre hivatkozva nem vett részt a hétfői meghallgatáson. A mentőket egy ötödik ember riasztotta a férfihez. A földön fekvő férfi 20 perc után kapott elsősegélyt, de egy héttel később a kórházban meghalt. 

A német törvények szerint akár egy évig tartó börtönbüntetéssel is sújtható az, aki egy ilyenhez hasonló egészségügyi vészhelyzetben nem cselekszik (nyújt elsősegélyt vagy hív segítséget), igaz az esetek többségében az ügyészség megelégszik pénzbüntetéssel is.  

Az ügyből, írja a BBC a Süddeutsche Zeitung alapján, nagy vita lett országszerte. Sokak szerint az eset pontosan mutatja, mennyire érzéketlenné váltak egymással szemben a társadalom tagjai.

A gyanúsítottak egy oberhauseni 55 éves férfi,  egy 39 éves esseni nő és egy 21 éves esseni férfi. Ketten azzal védekeztek, hogy hajléktalan nézték a földön fekvő férfit. 

Az kétségtelenül előfordul, hogy otthontalanok az ATM-helyiségben húzzák meg magukat, ahova kártyaellenőrzés nélkül is be lehet lépni, ezt az indoklást az ügyész mégsem tartotta megalapozottnak, mivel a nyugdíjas férfi jól öltözöttnek látszott, a helyiség közepén feküdt, mindenféle táska vagy más hozzátartozó tárgy nélkül. Ítéletek egyelőre nem születtek. (BBC via Süddeutsche Zeitung)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.