Trumpék nem hajlandóak elfogadni, hogy a menekültek lendítenek az amerikai gazdaságon

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Amerikai kormányhivatalnokok visszadobták azt a jelentést, amely szerint az elmúlt 10 évben az USA-ba beengedett menekültek 63 milliárd dollárral (16 000 milliárd forinttal) több hasznot hoztak az amerikai államkasszának, mint amibe kerültek. A New York Times úgy tudja, hogy kifejezetten a Fehér Ház nyomására kellett elutasítani a Department of Health and Human Services nevű állami szerv által készített jelentést.

Rohingya menekültek egy bangladesi menekülttáborban.Fotó: DOMINIQUE FAGET/AFP

A lap mindenesetre megszerezte a dokumentumot, amely tételesen cáfolja a Trump-adminisztráció menekültellenes intézkedéseinek egyik központi érvét. Stephen Miller, Trump politikai főtanácsadója többször beszélt arról, hogy a menekültek nemcsak biztonsági kockázatot jelentenek, hanem egyszerűen túl sokba kerülnek.

A tanulmány, amelyet júliusban fejeztek be, de azóta sem hoztak nyilvánosságra, a 2005-2014-es időszak számait vizsgálta. Arra jutottak, hogy ebben az évtizedben a menekültek 269,1 milliárd dollárnyi adót fizettek be, ami azt jelenti, hogy a menekültek nettó költségvetési haszna 63 milliárd dollár volt.

A Fehér Ház viszont most azzal érvel, hogy a tanulmány következtetései politikailag motiváltak, és egyébként sem stimmelnek a számok. Szerintük a költségvetés számára egy menekültre többe kerül, mint egy amerikai állampolgár, és nem hoznak hasznot az államháztartás számára.

A New York Timesnak mindezt kifejtő kormányszóvivőt egyébként Raj Shah-nak hívják.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.