Nyilvános vécékért tüntettek Tarlós ablaka alatt

2017 szeptember 20., szerda 7:58
99

Szerda délelőtt a Főpolgármesteri Hivatal előtt tiltakoztak a Város Mindenkié (AVM) tagjai, mivel úgy látják, hogy sem a főváros, sem az állam nem kezd évek óta semmit a kóros budapesti közvécé-problémával. 

Az 525 km2-en elterülő, 1,8 millió lakosú városban jelenleg 80 darab (!) közvécé működik, ebből mindössze 13 akadálymentesített, sok ráadásul nagyon rossz állapotban van. A vécék nem is egyenlően oszlanak meg a kerületek között, Budára például alig jut pár darab. Így 25 ezer budapesti polgárra jut egyetlen darab nyilvános vécé. (Az AVM összesítéséből kiderül, hogy országosan sem jobb a helyzet, a legtöbb nagyvárosban szintén kevés közvécé áll rendelkezésre.)

A hajléktalan emberek jogaiért küzdő AVM régóta hangoztatja, hogy ez egyáltalán nem csak az utcán élő emberek problémája: elérhető, normális minőségű közvécékre bárkinek szüksége lehet egy ekkora városban, turistáktól kezdve kisgyermekes szülőkig. 

A szervezet hat éve próbál változást elérni, sorra keresték meg a hivatalokat és minisztériumokat, de legtöbbször csak azt tapasztalták, hogy beadványaikat ide-oda adogatták az irodák között. Ez történt idén tavasszal is, amikor az ombudsmani hivatal adott ki az AVM állításaival egyetértő állásfoglalást. 

Az AVM még 2016-ban az Utcajogásszal közösen fordult az Alapvető Jogok biztosához, azzal érvelve, hogy a közvécék hiánya alapvető jogokat sért. A biztos egyetértett ezzel, az állásfoglalás szerint a vécék hiánya sérti az emberi méltósághoz és a testi-lelki egészséghez való jogot. A problémát súlyosbítja, hogy ma semmiféle törvény nem kötelezi sem az önkormányzatot, sem az államot, hogy nyilvános vécéket tartsanak fenn. 

Székely László úgy találta, hogy ennek a feladatnak a kezelése önkormányzati hatáskör kéne legyen, ezért kérte a Belügyminisztériumot, hogy fontoljon meg egy jogszabály-módosítást, ami rendezné ezt a kérdést. De mint az AVM bejegyzéséből kiderül, a Belügyminisztérium szerint viszont ez az ügy nem hozzájuk tartozik, hiszen közegészségügyi kérdés, ezért az EMMI az illetékes a belügy szerint. 

A biztos egyben Tarlós Istvánhoz is fordult, hogy amíg jogszabályi szinten nem sikerül rendezni a helyzetet, „vegye fontolóra a budapesti nyilvános illemhelyek üzemeltetésének önként vállalt önkormányzati feladatként történő teljesítésére vonatkozó fővárosi közgyűlési előterjesztés kidolgozását és benyújtását”.

Március óta viszont egyik fronton sem történt érdemi előrelépés, ezért került sor a szerdai tüntetésre. Közben az AVM folyamatosan aláírásokat gyűjtött, szerdán 3300 aláírást adtak át az önkormányzat képviselőinek. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt