Egyre több a tengeri teknős

ÁLLAT
2017 szeptember 21., 09:19
comments 16
A teknősökre leselkedő veszélyeket illusztrálja ez az újszülött álcserepesteknős, amivel az Irma hurrikán végzett.
photo_camera A teknősökre leselkedő veszélyeket illusztrálja ez az újszülött álcserepesteknős, amivel az Irma hurrikán végzett. Fotó: CHIP SOMODEVILLA/AFP

Visszatáncoltak a kihalás széléről a tengeri teknősfélék, populációjuk lassan, de növekszik, írta a Science Advances szakfolyóiratban megjelent tanulmányában az Antonios Mazaris vezette kutatócsoport a tengeri teknősök megmentésére tett fajmegőrző erőfeszítések eredményeiről.

Mazaris és kutatótársai a világ hatvan térségében vizsgálták a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján veszélyeztetettként nyilvántartott fajok populációjának alakulását. Ezek szerint a szigorú halászati szabályok és a tojásrakóhelyek védelme megtették a hatásukat, bár a hét veszélyeztetett teknősfaj közül hatot a populáció növekedése ellenére is veszélyeztetettként tartanak nyilván.

Egy közönséges levesteknős a Kanári-szigetek partjainál.
photo_camera Egy közönséges levesteknős a Kanári-szigetek partjainál. Fotó: Sergio Hanquet/Biosphoto

Egy közelmúltbeli tanulmány egy újabb veszélyre hívta fel a figyelmet, a vizekbe került műanyaghulladék a tengeri teknősök mind a hét faját veszélyezteti, a legújabb kutatások szerint minden második teknős nyelt már le műanyagot. A tengerpartokon felhalmozódó szemétbe is beleakadhatnak a tojásrakó nőstények vagy kikelt kicsinyeik. A műanyag megváltoztathatja a homok hőmérsékletét, ami azt befolyásolhatja, milyen neműek lesznek a kikelő teknősök. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.