Egyre több a tengeri teknős

2017 szeptember 21., csütörtök 9:19
19
A teknősökre leselkedő veszélyeket illusztrálja ez az újszülött álcserepesteknős, amivel az Irma hurrikán végzett. Fotó: CHIP SOMODEVILLA/AFP

Visszatáncoltak a kihalás széléről a tengeri teknősfélék, populációjuk lassan, de növekszik, írta a Science Advances szakfolyóiratban megjelent tanulmányában az Antonios Mazaris vezette kutatócsoport a tengeri teknősök megmentésére tett fajmegőrző erőfeszítések eredményeiről.

Mazaris és kutatótársai a világ hatvan térségében vizsgálták a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján veszélyeztetettként nyilvántartott fajok populációjának alakulását. Ezek szerint a szigorú halászati szabályok és a tojásrakóhelyek védelme megtették a hatásukat, bár a hét veszélyeztetett teknősfaj közül hatot a populáció növekedése ellenére is veszélyeztetettként tartanak nyilván.

Egy közönséges levesteknős a Kanári-szigetek partjainál. Fotó: Sergio Hanquet/Biosphoto

Egy közelmúltbeli tanulmány egy újabb veszélyre hívta fel a figyelmet, a vizekbe került műanyaghulladék a tengeri teknősök mind a hét faját veszélyezteti, a legújabb kutatások szerint minden második teknős nyelt már le műanyagot. A tengerpartokon felhalmozódó szemétbe is beleakadhatnak a tojásrakó nőstények vagy kikelt kicsinyeik. A műanyag megváltoztathatja a homok hőmérsékletét, ami azt befolyásolhatja, milyen neműek lesznek a kikelő teknősök. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt