Egyre több a tengeri teknős

A teknősökre leselkedő veszélyeket illusztrálja ez az újszülött álcserepesteknős, amivel az Irma hurrikán végzett.Fotó: CHIP SOMODEVILLA/AFP

Visszatáncoltak a kihalás széléről a tengeri teknősfélék, populációjuk lassan, de növekszik, írta a Science Advances szakfolyóiratban megjelent tanulmányában az Antonios Mazaris vezette kutatócsoport a tengeri teknősök megmentésére tett fajmegőrző erőfeszítések eredményeiről.

Mazaris és kutatótársai a világ hatvan térségében vizsgálták a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján veszélyeztetettként nyilvántartott fajok populációjának alakulását. Ezek szerint a szigorú halászati szabályok és a tojásrakóhelyek védelme megtették a hatásukat, bár a hét veszélyeztetett teknősfaj közül hatot a populáció növekedése ellenére is veszélyeztetettként tartanak nyilván.

Egy közönséges levesteknős a Kanári-szigetek partjainál.Fotó: Sergio Hanquet/Biosphoto

Egy közelmúltbeli tanulmány egy újabb veszélyre hívta fel a figyelmet, a vizekbe került műanyaghulladék a tengeri teknősök mind a hét faját veszélyezteti, a legújabb kutatások szerint minden második teknős nyelt már le műanyagot. A tengerpartokon felhalmozódó szemétbe is beleakadhatnak a tojásrakó nőstények vagy kikelt kicsinyeik. A műanyag megváltoztathatja a homok hőmérsékletét, ami azt befolyásolhatja, milyen neműek lesznek a kikelő teknősök. (Via MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.