Egy ország izgult a földrengés romjai alatt ragadt 12 éves lányért, míg ki nem derült, hogy soha nem is létezett

külföld
2017 szeptember 22., 06:57
comments 81

Minden katasztrófa után kellenek azok a reményt keltő történetek, melyek képesek kicsit visszaadni a túlélők hitét a világ rendjében és újra a jövő felé fordítani tekintetüket. A keddi, pusztító mexikói földrengés után ilyen történet volt a 12 éves lánynak a története, aki egy iskola romjai alatt ragadt, de túlélte a rengéseket.

Az országos tévécsatornák folyamatosan beszámoltak a mentési munkálatokról, a katasztrófa sújtotta országban sokan kapaszkodtak Frida Sofía megmentésének történetébe. A mentést vezető tisztek beszámoltak a részletekről, hogy a romok alatt felfedett lány megmozdította az ujjait, hogy egy gránitból készült asztal alatt talált menedéket, és hogy felvette a kapcsolatot az osztálytársaival. 

photo_camera Fotó: CITIZENSIDE/Norte Photo/Citizenside

Csütörtök estére viszont kiderült, hogy a történetből semmi nem igaz, nem volt túlélő fiatal az Enrique Rebsámen iskola épületénél. Ekkor már két napja élt az a kép a közvéleményben, hogy a lány megmentése bármelyik pillanatban bekövetkezhet. A mentést a haditengerészet koordinálta, végül egy vezetőjük jelentette be váratlanul, hogy az iskola összes tanulója megvan, és nem tudnak arról a lányról, akiről a hírek szóltak. 

Ez a bejelentés csak pár órával azután történt, hogy egy másik tengerésztiszt még arról beszélt az El Financiero TV-nek, hogy a mentőalakulatok kapcsolatba tudtak lépni a lánnyal. 

A bejelentés, hogy nincs és nem is volt semmiféle Frida Sofía, rengeteg mexikóit felháborított, sokan úgy érzik, hogy a sajtó és a hatóságok hamis reményeket keltettek bennük. Az interneten rengetegen fejezték ki dühöket, a hivatalnokok mellett főleg a legnagyobb médiavállalat, a Televisa kap sok támadást, mivel ők nagyon erősen beleálltak Sofía történetébe. 

Nem először fordul elő ilyesmi Mexikóban: az 1985-ben bekövetkezett nagy földrengés után Monchito, egy kilencéves fiú megmentése tartotta lázban az országot, míg ki nem derült, hogy nem is létezik. 

Most a tévébemondók a szövetségi kormányra mutogatnak, elmondásuk szerint a hatóságoktól kaptak információkat a romok alatt rekedt lányról. 

Miközben zajlottak a nagyszabású mentési munkálatok az iskolánál, egyre több gyanús jel kezdett felmerülni: például sehol nem volt Sofía családja, akik aggódva figyelték volna az eseményeket, de nem találtak olyan gyerekeket vagy tanárt se az iskolából, aki ismert volna ilyen nevű lányt. 

Mint egy szociológus a Guardian cikkében megjegyezte, Mexikóban amúgy is borzasztó alacsonyan van a közbizalom az intézmények és a sajtó iránt, egy ilyen történet csak még tovább rombolhatja ezeket a viszonyokat. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.