Szijjártó az ENSZ-ben: Megdöbbentő, hogy még mindig vannak olyan (..) nagy és erős országok, amelyeknek vezetői előnyösnek tartják a migrációt

"Európának a hidegháború lezárása óta nem kellett ennyi súlyos kihívással szembenéznie, mint jelenleg," mondta a magyar külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszakának általános vitáján pénteken New Yorkban. Szijjártó Péter szerint ezek egyike a terrorfenyegetettség. A külügyminiszter kijelentette:

"korábban az emberek azt gondolták, ilyesmi sosem fordulhat elő Európában, ezzel szemben a félelem a terrortámadásoktól mára a mindennapi élet része lett."

Az okokat a migrációban, és a Nyugat-Európában kudarcot vallott integrációs törekvésekben nevezte meg. Szijjártó megdöbbentőnek nevezte, hogy 

"a barbár terrortámadásoknak, a tömeges nemzeti és nemzetközi jogsértéseknek és annak ellenére, hogy ezrek veszítik életüket a Földközi-tengeren, még mindig vannak olyan nemzetközi szervezetek, nagy és erős országok, amelyeknek vezetői előnyösnek tartják a migrációt. Ez teljeséggel elfogadhatatlan és felelőtlen hozzáállás."

Fotó: KKM/MTI/MTVA

"Magyarország hatalmas erőfeszítéseket tesz azért, hogy megfeleljen a kötelezettségeinek," mondta a külügyminiszter. Szerinte azzal, hogy eddig 800 millió eurót fordított a határai védelmére az ország, nemcsak saját magát védi, hanem az egész Európai Uniót és a schengeni övezetet is. Szijjártó Péter hangsúlyozta "ugyanakkor mindenki tisztában van azzal, hogy a migrációs válságra a teljes és végeleges megoldást a kiváltó okok megszüntetése, így a fegyveres konfliktusok lezárása és a terrorszervezetek legyőzése jelenti." (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.