Merkel: Vissza kell szerezni a populista szélsőjobb szavazóit

Merkel először beszél a 2017-es választás eredményeirőlFotó: ODD ANDERSEN/AFP

A CDU-CSU pártszövetség, ha a hivatalos eredmények tükrözik majd a vasárnap esti exit pollok adatait, 1949 óta nem szerepelt olyan rosszul, mint 2017-ben, amikor 32-33 százalékot ért el, de így is tovább vezetheti a szövetségi kormányt. 

Angela Merkel kancellárasszony nem sokkal az első adatok nyilvánosságra kerülése után azt nyilatkozta, hogy csalódott az eredmény miatt, de az alapvető célt sikerült teljesíteni, és a szövetség mandátumot kapott a kormányalakításra. 

A kancellárasszony szerint stratégiát kell alkotni arra, hogy útját állják a szélsőjobboldali populisták térnyerésének, és a pártszövetséget alkalmassá kell formálni arra, hogy képes legyen szavazókat visszahódítani a bevándorlásellenes Alternative für Deutschland (AfD) táborából. 

Az első előrejelzések szerint az AfD 13,5 százalék körüli eredménnyel, harmadik legerősebb pártként jut be a Bundestagba. Martin Schulz, a valószínűleg 20 százalék körüli eredménnyel szocdem SPD vezetője már kijelentette, hogy nem lesz folytatása a nagykoalíciónak, így a CDU/CSU pártszövetségnek az egyaránt 9-10 százalék magasságában záró liberális FDP-vel és a Zöldekkel kell egyeztetnie a kormányzás folytatásáról. 

A modern német köztársaság történetében még nem fordult elő, hogy hárompárti koalíció állt volna az ország élén. (AP / MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.