Merkel: Vissza kell szerezni a populista szélsőjobb szavazóit

külföld
2017 szeptember 24., 15:18
Merkel először beszél a 2017-es választás eredményeiről
photo_camera Merkel először beszél a 2017-es választás eredményeiről Fotó: ODD ANDERSEN/AFP

A CDU-CSU pártszövetség, ha a hivatalos eredmények tükrözik majd a vasárnap esti exit pollok adatait, 1949 óta nem szerepelt olyan rosszul, mint 2017-ben, amikor 32-33 százalékot ért el, de így is tovább vezetheti a szövetségi kormányt. 

Angela Merkel kancellárasszony nem sokkal az első adatok nyilvánosságra kerülése után azt nyilatkozta, hogy csalódott az eredmény miatt, de az alapvető célt sikerült teljesíteni, és a szövetség mandátumot kapott a kormányalakításra. 

A kancellárasszony szerint stratégiát kell alkotni arra, hogy útját állják a szélsőjobboldali populisták térnyerésének, és a pártszövetséget alkalmassá kell formálni arra, hogy képes legyen szavazókat visszahódítani a bevándorlásellenes Alternative für Deutschland (AfD) táborából. 

Az első előrejelzések szerint az AfD 13,5 százalék körüli eredménnyel, harmadik legerősebb pártként jut be a Bundestagba. Martin Schulz, a valószínűleg 20 százalék körüli eredménnyel szocdem SPD vezetője már kijelentette, hogy nem lesz folytatása a nagykoalíciónak, így a CDU/CSU pártszövetségnek az egyaránt 9-10 százalék magasságában záró liberális FDP-vel és a Zöldekkel kell egyeztetnie a kormányzás folytatásáról. 

A modern német köztársaság történetében még nem fordult elő, hogy hárompárti koalíció állt volna az ország élén. (AP / MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.