Merkel: Vissza kell szerezni a populista szélsőjobb szavazóit

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Merkel először beszél a 2017-es választás eredményeirőlFotó: ODD ANDERSEN/AFP

A CDU-CSU pártszövetség, ha a hivatalos eredmények tükrözik majd a vasárnap esti exit pollok adatait, 1949 óta nem szerepelt olyan rosszul, mint 2017-ben, amikor 32-33 százalékot ért el, de így is tovább vezetheti a szövetségi kormányt. 

Angela Merkel kancellárasszony nem sokkal az első adatok nyilvánosságra kerülése után azt nyilatkozta, hogy csalódott az eredmény miatt, de az alapvető célt sikerült teljesíteni, és a szövetség mandátumot kapott a kormányalakításra. 

A kancellárasszony szerint stratégiát kell alkotni arra, hogy útját állják a szélsőjobboldali populisták térnyerésének, és a pártszövetséget alkalmassá kell formálni arra, hogy képes legyen szavazókat visszahódítani a bevándorlásellenes Alternative für Deutschland (AfD) táborából. 

Az első előrejelzések szerint az AfD 13,5 százalék körüli eredménnyel, harmadik legerősebb pártként jut be a Bundestagba. Martin Schulz, a valószínűleg 20 százalék körüli eredménnyel szocdem SPD vezetője már kijelentette, hogy nem lesz folytatása a nagykoalíciónak, így a CDU/CSU pártszövetségnek az egyaránt 9-10 százalék magasságában záró liberális FDP-vel és a Zöldekkel kell egyeztetnie a kormányzás folytatásáról. 

A modern német köztársaság történetében még nem fordult elő, hogy hárompárti koalíció állt volna az ország élén. (AP / MTI)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.