Merkel: Vissza kell szerezni a populista szélsőjobb szavazóit

külföld
2017 szeptember 24., 15:18
comments 107
photo_camera Merkel először beszél a 2017-es választás eredményeiről Fotó: ODD ANDERSEN/AFP

A CDU-CSU pártszövetség, ha a hivatalos eredmények tükrözik majd a vasárnap esti exit pollok adatait, 1949 óta nem szerepelt olyan rosszul, mint 2017-ben, amikor 32-33 százalékot ért el, de így is tovább vezetheti a szövetségi kormányt. 

Angela Merkel kancellárasszony nem sokkal az első adatok nyilvánosságra kerülése után azt nyilatkozta, hogy csalódott az eredmény miatt, de az alapvető célt sikerült teljesíteni, és a szövetség mandátumot kapott a kormányalakításra. 

A kancellárasszony szerint stratégiát kell alkotni arra, hogy útját állják a szélsőjobboldali populisták térnyerésének, és a pártszövetséget alkalmassá kell formálni arra, hogy képes legyen szavazókat visszahódítani a bevándorlásellenes Alternative für Deutschland (AfD) táborából. 

Az első előrejelzések szerint az AfD 13,5 százalék körüli eredménnyel, harmadik legerősebb pártként jut be a Bundestagba. Martin Schulz, a valószínűleg 20 százalék körüli eredménnyel szocdem SPD vezetője már kijelentette, hogy nem lesz folytatása a nagykoalíciónak, így a CDU/CSU pártszövetségnek az egyaránt 9-10 százalék magasságában záró liberális FDP-vel és a Zöldekkel kell egyeztetnie a kormányzás folytatásáról. 

A modern német köztársaság történetében még nem fordult elő, hogy hárompárti koalíció állt volna az ország élén. (AP / MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt