Súlyos a helyzet Londonban: az egész város egészségtelen levegőt szív

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Fotó: CITIZENSIDE/See LI/Citizenside

London teljes területén meghaladja a levegőben a szálló por szintje az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott egészségügyi határértéket, írja a Guardian.

A London Atmospheric Emissions Inventory új felmérése szerint 7,9 millió londoni, vagyis a város lakosságának 95 százaléka olyan területen él, ahol az egészségre igazán káros részecskék (PM 2,5) szintje legalább 50 százalékkal magasabb a veszélyességi szintnél. London belvárosában pedig az éves átlag kétszer akkora.

Az ilyen minőségű levegőnek súlyos egészségügyi következményei lehetnek, légúti, szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet. Azok a fiatalok, akik ilyen levegő mellett nőnek fel, nagyobb valószínűséggel lesznek tüdőbetegek vagy asztmások.

Sadiq Khan polgármester a felmérés eredményét émelyítőnek nevezte.  „Szégyen, hogy a fiatalok ennyire ki vannak téve a szálló pornak, ez pedig megrövidíti az életüket. Tudom, hogy ez nehéz a londoniaknak, de azért döntöttem úgy, hogy nyilvánosságra hozzuk ezt az információt, hogy az emberek megértsék, milyen nehéz feladat áll London előtt.”

Khan múlt héten bejelentette, a terv az, hogy 2025-től korlátozzák a fatüzelésű kályhákat, és a dízel autók által okozott szennyezést is kezelni akarják. 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.