Súlyos a helyzet Londonban: az egész város egészségtelen levegőt szív

2017 október 4., szerda 9:36
107
Fotó: CITIZENSIDE/See LI/Citizenside

London teljes területén meghaladja a levegőben a szálló por szintje az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott egészségügyi határértéket, írja a Guardian.

A London Atmospheric Emissions Inventory új felmérése szerint 7,9 millió londoni, vagyis a város lakosságának 95 százaléka olyan területen él, ahol az egészségre igazán káros részecskék (PM 2,5) szintje legalább 50 százalékkal magasabb a veszélyességi szintnél. London belvárosában pedig az éves átlag kétszer akkora.

Az ilyen minőségű levegőnek súlyos egészségügyi következményei lehetnek, légúti, szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet. Azok a fiatalok, akik ilyen levegő mellett nőnek fel, nagyobb valószínűséggel lesznek tüdőbetegek vagy asztmások.

Sadiq Khan polgármester a felmérés eredményét émelyítőnek nevezte.  „Szégyen, hogy a fiatalok ennyire ki vannak téve a szálló pornak, ez pedig megrövidíti az életüket. Tudom, hogy ez nehéz a londoniaknak, de azért döntöttem úgy, hogy nyilvánosságra hozzuk ezt az információt, hogy az emberek megértsék, milyen nehéz feladat áll London előtt.”

Khan múlt héten bejelentette, a terv az, hogy 2025-től korlátozzák a fatüzelésű kályhákat, és a dízel autók által okozott szennyezést is kezelni akarják. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt