Megtalálhatták a II. világháborúban elsőként elsüllyesztett hajó roncsát

Az SS Athenia, a II. világháború első tengeri áldozataFotó: Canadian Navy Heritage / Wikimedia Commons, public domain

David Mearns roncsvadász meggyőződése, hogy sikerült megtalálnia az Atheniát, a második világháborúban elsőként elsüllyesztett tengerjárót. Fritz-Julius Lemp, az U-30 tengeralattjáró parancsnoka 1939. szeptember 3-án, a náci Németországnak küldött Brit hadüzenet napján süllyesztette el az utasszállító hajót, amit valószínűleg cirkálónak nézett. Michael L. Hadley 1995-ös, a tengeralattjáró-háborúról szóló Count not the Dead: The Popular Image of the German Submarine című művében felidézi, hogy Karl Dönitz, a tengerallatjáró flotta tengernagya nürnbergi perében tett írásos nyilatkozatában beismerte, hogy a történtek eltussolására utasította Lempet.

A németek aggodalma érthető volt, az Athenia fedézetén tartózkodó száznál is több utas között amerikai állampolgárok is voltak. Az I. világháborúban egy hasonló incidens, a Lusitania elsüllyesztése közvetve hozzájárult az Egyesült Államok hadbalépéséhez.

Neville Chamberlain 1939. szeptember 3-án, londoni idő szerint délelőtt 11-kor mondta el híres, "hadban állunk Németországgal" beszédét. Az U-30 londoni idő szerint aznap este 19:38-kor találta el az Atheniát, ami másnap délelőtt 11-re süllyedt csak el.

David Mearns roncsvadász most azt állítja, hogy az ír geológiai felmérés szonárfelvételein az Athenia roncsait találta meg Írország partjainál, Rockfall Bank közelében, kétszáz méteres mélységben. A szonár által kimutatott roncs arányai és méretei is megfelelnek az Athenia adatainak. Ezt a véleményét szerinte alátámasztja az Athenia rádióforgalmazása is, mert az utolsó vészjelzést nagyjából onnan adhatta le, ahol most megtalálták a roncsokat.

"Száz százalékos magabiztossággal állíthatom, hogy az az Athenia? Nem. De fénykép híján csak azt a szakértői véleményt tudom megfogalmazni, hogy ez nagyon nagyon valószínű. Minden stimmel" - nyilatkozta Mearns, aki eddig már vagy két tucat hajóroncsot talált tévék és biztosítótársaságok megbízásából. (Via BBC)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.