"Megpróbáltuk, nem sikerült" - válaszolta a külügyi államtitkár a kérdésre, hogy törvényesen szerződtek-e a magyar külképviseletek

vicc
2017 október 13., 10:43
comments 82
Bacskai József, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára
photo_camera Bacskai József, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára Fotó: nski.hu

Alkotmányellenes és törvénytelen szerződések sorát írhatták alá azok a magyar külképviseletek, amelyek átláthatatlan tulajdonosi szerkezettel rendelkező cégekkel kötöttek megállapodásokat. Erről szól a 24.hu cikke, de nem a lap állítja ezt, hanem maga Bacskai József, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára ismerte ezt el az országgyűlés gazdasági bizottsága előtti meghallgatásán. 

A meghallgatásra azok után került sor, hogy egy hete a kormány egy uniós szabályok harmonizációjáról szóló salátatörvénybe elrejtve 

megpróbált suttyomban elfogadni egy olyan törvényt, ami alkotmányos tiltás dacára engedélyezné, hogy külügyi képviseletek offshore hátterű cégekkel bizniszelhessenek. 

Az alaptörvény kimondja, hogy költségvetési szerv csak olyan vállalattal szerződhet, amelynek mind működése, mind tulajdonosi összetétele transzparens. 

 „Megpróbáltuk, de a jelenlegi előírásoknak nem mindig tudtunk megfelelni, a külképviseletek ezeknek érvényt szerezni nem tudtak" 

- vallotta be a meghallgatáson a külügyi államtitkár, aki azzal magyarázta mindezt, hogy "külföldön" nehézségekbe ütköztek, amikor megpróbálták nyilatkozattételre bírni az érintett vállalkozásokat. 

A salátatörvénybe rejtett módosítás megoldja ezt a gondot: eszerint automatikusan átlátható szervezetnek minősül majd minden olyan cég, amelyik külképviselettel szerződik, és visszamenőleg is mentesíti ezeket a megállapodásokat az alkotmányos kötöttségek alól. Ilyen egyszerű. (24.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.