"Megpróbáltuk, nem sikerült" - válaszolta a külügyi államtitkár a kérdésre, hogy törvényesen szerződtek-e a magyar külképviseletek

Bacskai József, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkáraFotó: nski.hu

Alkotmányellenes és törvénytelen szerződések sorát írhatták alá azok a magyar külképviseletek, amelyek átláthatatlan tulajdonosi szerkezettel rendelkező cégekkel kötöttek megállapodásokat. Erről szól a 24.hu cikke, de nem a lap állítja ezt, hanem maga Bacskai József, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára ismerte ezt el az országgyűlés gazdasági bizottsága előtti meghallgatásán. 

A meghallgatásra azok után került sor, hogy egy hete a kormány egy uniós szabályok harmonizációjáról szóló salátatörvénybe elrejtve 

megpróbált suttyomban elfogadni egy olyan törvényt, ami alkotmányos tiltás dacára engedélyezné, hogy külügyi képviseletek offshore hátterű cégekkel bizniszelhessenek. 

Az alaptörvény kimondja, hogy költségvetési szerv csak olyan vállalattal szerződhet, amelynek mind működése, mind tulajdonosi összetétele transzparens. 

 „Megpróbáltuk, de a jelenlegi előírásoknak nem mindig tudtunk megfelelni, a külképviseletek ezeknek érvényt szerezni nem tudtak" 

- vallotta be a meghallgatáson a külügyi államtitkár, aki azzal magyarázta mindezt, hogy "külföldön" nehézségekbe ütköztek, amikor megpróbálták nyilatkozattételre bírni az érintett vállalkozásokat. 

A salátatörvénybe rejtett módosítás megoldja ezt a gondot: eszerint automatikusan átlátható szervezetnek minősül majd minden olyan cég, amelyik külképviselettel szerződik, és visszamenőleg is mentesíti ezeket a megállapodásokat az alkotmányos kötöttségek alól. Ilyen egyszerű. (24.hu)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.