"Megpróbáltuk, nem sikerült" - válaszolta a külügyi államtitkár a kérdésre, hogy törvényesen szerződtek-e a magyar külképviseletek

2017 október 13., péntek 10:43
82
Bacskai József, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára Fotó: nski.hu

Alkotmányellenes és törvénytelen szerződések sorát írhatták alá azok a magyar külképviseletek, amelyek átláthatatlan tulajdonosi szerkezettel rendelkező cégekkel kötöttek megállapodásokat. Erről szól a 24.hu cikke, de nem a lap állítja ezt, hanem maga Bacskai József, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára ismerte ezt el az országgyűlés gazdasági bizottsága előtti meghallgatásán. 

A meghallgatásra azok után került sor, hogy egy hete a kormány egy uniós szabályok harmonizációjáról szóló salátatörvénybe elrejtve 

megpróbált suttyomban elfogadni egy olyan törvényt, ami alkotmányos tiltás dacára engedélyezné, hogy külügyi képviseletek offshore hátterű cégekkel bizniszelhessenek. 

Az alaptörvény kimondja, hogy költségvetési szerv csak olyan vállalattal szerződhet, amelynek mind működése, mind tulajdonosi összetétele transzparens. 

 „Megpróbáltuk, de a jelenlegi előírásoknak nem mindig tudtunk megfelelni, a külképviseletek ezeknek érvényt szerezni nem tudtak" 

- vallotta be a meghallgatáson a külügyi államtitkár, aki azzal magyarázta mindezt, hogy "külföldön" nehézségekbe ütköztek, amikor megpróbálták nyilatkozattételre bírni az érintett vállalkozásokat. 

A salátatörvénybe rejtett módosítás megoldja ezt a gondot: eszerint automatikusan átlátható szervezetnek minősül majd minden olyan cég, amelyik külképviselettel szerződik, és visszamenőleg is mentesíti ezeket a megállapodásokat az alkotmányos kötöttségek alól. Ilyen egyszerű. (24.hu)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt