38 nő vádolja szexuális zaklatással a Nővadász rendezőjét

A Los Angeles Times oknyomozó riportjában 38 színésznő vagy színésznőaspiráns  vádolja szexuális zaklatással James Toback amerikai filmrendezőt, közülük 31 névvel is vállalták a vallomásaikat, amik szerint a most 72 éves Toback évtizedeken át molesztálta a nőket.

James Toback legújabb filmje, a The Private Life of a Modern Woman című filmjének bemutatóján a 74. Velencei Filmfesztiválon.Fotó: Tiziana Fabi / AFP

A nők szerint a rendezőnek az volt a szokása, hogy Manhattan utcáin portyázott vonzó, fiatal nőket keresve, akik előtt aztán megcsillantotta a színésznői karriert. Erről a Spy magazin 1989-ben írt is – idézte fel a Los Angeles Times. Csakhogy az interjúként vagy elbeszélgetésként beígért találkozók, amik szállodai szobákban, filmes lakókocsikban vagy nyilvános parkokban történtek, hamar „szexuális fordulatot vettek”.

A rendező azzal dicsekedett a frissen felszedett partnereinek, hogy milyen nagy hírességeket sikerült ágyba vinnie, és közben a szexuális szokásaikról is kifaggatta őket, egyesek előtt önkielégítést is végzett.

A cikk szerint a rendezőnek tulajdonított zaklatások idején egyetlen érintett sem fordult a hatóságokhoz.

A ma 72 éves Toback visszautasít minden vádat, a Los Angeles Timesnek azt mondta: soha nem találkozott ezekkel a nőkkel, vagy ha mégis, legfeljebb 5 percre, ráadásul az elmúlt 22 évben „biológiailag sem lett volna képes” elkövetni a terhére rótt cselekményeket, mert cukor- és szívbetegségben szenved, amikre gyógyszereket szed.

Toback főbb munkái közé tartozik az önéletrajzi ihletésű Nővadász (1987), a Mike Tyson bokszolóról szóló 2008-as dokumentumfilmje, a Tyson, a Fekete-fehér című 1999-es filmdráma Robert Downey Jr.-ral, Jared Letóval és Ben Stillerrel, az Elcsábítva és elhagyatva (2013), a Bugsy (1991) című, Bugsy Siegel Las Vegas-i gengszterről szóló film forgatókönyvéért pedig Oscar-díjra jelölték. (via MTI, LA Times)