Az FPÖ-vel kezd koalíciós tárgyalásokat az Osztrák Néppárt

külföld
2017 október 24., 13:34
comments 53

Az október 15-i parlamenti választáson győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) kezd koalíciós tárgyalásokat – jelentette be a konzervatívokat vezető Sebastian Kurz Bécsben. A 31 éves kancellárjelölt azzal indokolta a döntését, hogy a két párt politikájában sok a tartalmi átfedés, és mindketten a gyökeres változás hívei.

photo_camera Sebastian Kurz Fotó: Georg Hochmuth / AFP

„Ausztria kiérdemelte a gyors kormányalakítást” – mondta a leköszönő kormányban külügyminiszteri tisztséget betöltő Kurz, aki szerint építő jellegű beszélgetést folytatott az FPÖ-t vezető Heinz-Christian Strache között, így reméli, hogy karácsonyig létrejöhet az új kabinet.

Az ÖVP és az FPÖ is szeretné nullára csökkenteni az illegális bevándorlást, kevésbé vonzóvá tenné az osztrák jóléti rendszert a gazdasági bevándorlóknak, és adócsökkentést tervez az alsó jövedelemkategóriákba tartozóknak.

Strache sajtókonferenciáján bejelentette: az FPÖ elfogadta a néppárti meghívást a kormányalakítási egyeztetésekre, és bemutatta saját tárgyaló delegációját, aminek tagjai rajta kívül Herbert Kickl főtitkár, Norbert Hofer FPÖ-alelnök, Norbert Nemeth frakcióvezető és Anneliese Kitzmüller képviselő. Szerdán az általános tárgyalásokat vezető küldöttség alárendeltségében több szakpolitikai munkacsoport is megkezdi működését – mondta.

A kormányalakítási tárgyalásokról az FPÖ azt mondta, időkényszer nélkül és szemmagasságban akarja azokat folytatni, és előzetesen egy „leltárt szeretne készíteni”, ami a költségvetést meg az egyes minisztériumoknál uralkodó helyzetet illeti.

Strache szerint gördülékeny, de nem elsietett tárgyalásokat szeretnének, ezért az FPÖ-re nem vonatkozik a Kurz által kívánt „karácsony előtti” időpont az egyeztetések lezárására. Szerinte az egyeztetések „nem fognak feltétlenül pozitív végeredménnyel zárulni”, mivel az ÖVP-vel a számos kapcsolódási pont mellett, jelentős különbségek is fennállnak.

Heinz-Christian Strache
photo_camera Heinz-Christian Strache Fotó: Roland Schlager / AFP

A Kurz által megkövetelt Európa-barát beállítottságra Kickl egy metaforával válaszolt. Szerinte a szabadságpártiak viszonya az EU-hoz a szerelemhez hasonlítható: „Ha valaki szeret valakit, az nem jelenti feltétlenül azt, hogy mindig kedves is vele.”

Kurz pénteken kapott kormányalakítási megbízást Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnöktől, és azóta mind a 4 másik parlamenti párttal tárgyalt már az együttműködés lehetőségeiről. A Christian Kern kancellár vezetése alatt álló Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) úgy döntött, hogy ellenzékben folytatja a politizálást.

Az FPÖ jelezte: akkor lép koalícióra a néppártiakkal, ha megkapja a belügyminiszteri tárcát, ami személyesen Strache irányítása alá kerülhet. Az FPÖ emellett svájci mintára közvetlen demokráciát építene ki Ausztriában.

Az október 15-i parlamenti választásokon a néppártiak 31,5 százalékot, a szociáldemokraták 26,9 százalékot, a szabadságpártiak pedig 26 százalékot kaptak. Az APA osztrák hírügynökség szerint az előző évtizedek tapasztalataiból kiindulva még az idén új kormánya lehet Ausztriának, ugyanis a múltban átlagosan 60 napig tartott a kormányalakítás.

A II. osztrák köztársaság történetében ez lehet a második alkalom, hogy néppárti-szabadságpárti koalíció jön létre, de az EU-ban azonban előzetesen aggodalmakat váltott ki a két párt esetleges szövetkezése, mert az FPÖ egyes korábbi politikai megnyilatkozásai nem mindenben egyeztethetők össze az EU alapértékeivel. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.