Az FPÖ-vel kezd koalíciós tárgyalásokat az Osztrák Néppárt

Több 444 videó?
Szeretném

Az október 15-i parlamenti választáson győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) kezd koalíciós tárgyalásokat – jelentette be a konzervatívokat vezető Sebastian Kurz Bécsben. A 31 éves kancellárjelölt azzal indokolta a döntését, hogy a két párt politikájában sok a tartalmi átfedés, és mindketten a gyökeres változás hívei.

Sebastian KurzFotó: Georg Hochmuth / AFP

„Ausztria kiérdemelte a gyors kormányalakítást” – mondta a leköszönő kormányban külügyminiszteri tisztséget betöltő Kurz, aki szerint építő jellegű beszélgetést folytatott az FPÖ-t vezető Heinz-Christian Strache között, így reméli, hogy karácsonyig létrejöhet az új kabinet.

Az ÖVP és az FPÖ is szeretné nullára csökkenteni az illegális bevándorlást, kevésbé vonzóvá tenné az osztrák jóléti rendszert a gazdasági bevándorlóknak, és adócsökkentést tervez az alsó jövedelemkategóriákba tartozóknak.

Strache sajtókonferenciáján bejelentette: az FPÖ elfogadta a néppárti meghívást a kormányalakítási egyeztetésekre, és bemutatta saját tárgyaló delegációját, aminek tagjai rajta kívül Herbert Kickl főtitkár, Norbert Hofer FPÖ-alelnök, Norbert Nemeth frakcióvezető és Anneliese Kitzmüller képviselő. Szerdán az általános tárgyalásokat vezető küldöttség alárendeltségében több szakpolitikai munkacsoport is megkezdi működését – mondta.

A kormányalakítási tárgyalásokról az FPÖ azt mondta, időkényszer nélkül és szemmagasságban akarja azokat folytatni, és előzetesen egy „leltárt szeretne készíteni”, ami a költségvetést meg az egyes minisztériumoknál uralkodó helyzetet illeti.

Strache szerint gördülékeny, de nem elsietett tárgyalásokat szeretnének, ezért az FPÖ-re nem vonatkozik a Kurz által kívánt „karácsony előtti” időpont az egyeztetések lezárására. Szerinte az egyeztetések „nem fognak feltétlenül pozitív végeredménnyel zárulni”, mivel az ÖVP-vel a számos kapcsolódási pont mellett, jelentős különbségek is fennállnak.

Heinz-Christian StracheFotó: Roland Schlager / AFP

A Kurz által megkövetelt Európa-barát beállítottságra Kickl egy metaforával válaszolt. Szerinte a szabadságpártiak viszonya az EU-hoz a szerelemhez hasonlítható: „Ha valaki szeret valakit, az nem jelenti feltétlenül azt, hogy mindig kedves is vele.”

Kurz pénteken kapott kormányalakítási megbízást Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnöktől, és azóta mind a 4 másik parlamenti párttal tárgyalt már az együttműködés lehetőségeiről. A Christian Kern kancellár vezetése alatt álló Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) úgy döntött, hogy ellenzékben folytatja a politizálást.

Az FPÖ jelezte: akkor lép koalícióra a néppártiakkal, ha megkapja a belügyminiszteri tárcát, ami személyesen Strache irányítása alá kerülhet. Az FPÖ emellett svájci mintára közvetlen demokráciát építene ki Ausztriában.

Az október 15-i parlamenti választásokon a néppártiak 31,5 százalékot, a szociáldemokraták 26,9 százalékot, a szabadságpártiak pedig 26 százalékot kaptak. Az APA osztrák hírügynökség szerint az előző évtizedek tapasztalataiból kiindulva még az idén új kormánya lehet Ausztriának, ugyanis a múltban átlagosan 60 napig tartott a kormányalakítás.

A II. osztrák köztársaság történetében ez lehet a második alkalom, hogy néppárti-szabadságpárti koalíció jön létre, de az EU-ban azonban előzetesen aggodalmakat váltott ki a két párt esetleges szövetkezése, mert az FPÖ egyes korábbi politikai megnyilatkozásai nem mindenben egyeztethetők össze az EU alapértékeivel. (MTI)