Kenyában ma szavaztak, de ezen a választáson nem lesznek győztesek

külföld
2017 október 26., 17:51
comments 21

Az augusztusi választásokig nem történt semmi meglepő. A Kenyai Köztársaság első elnökének fia, Uhuru Kenyatta 2013 óta van hatalmon, bár korábban emberiesség elleni bűntettekkel is megvádolták. A Forbes szerint ő az ország leggazdagabb embere. Az augusztusi választáson egyértelmű, de nem elsöprő, 9 százalékos győzelmet aratott. És itt jött a fordulat: szeptemberben a Legfelsőbb Bíróság eljárási szabálytalanságok miatt érvénytelenítette a győzelmét. A brit Guardian szerint ezt az Afrika történetében példa nélküli lépést a demokrácia diadalaként ünnepelték szerte a kontinensen.

Szavazófülkék Kajiadóban
photo_camera Szavazófülkék Kajiadóban Fotó: GEORGINA GOODWIN/AFP

Kenyatta ettől nem hatódott meg, gyorsan új választást írt ki, azonban Raila Odinga, az ellenzéki Nemzeti Szuperszövetség (NASA) vezetője megtagadta a részvételt, mivel nem valósultak meg a választás tisztaságát szerinte garantáló reformok. A mára kiírt voksolást a Legfelsőbb Bíróság tegnap érvényteleníteni tudta volna, de a testület nem volt döntésképes, mivel csak két bíró jelent meg. Az egyik bíró jellemző módon azért maradt távol, mert néhány órával az ülés előtt ismeretlenek lelőtték a sofőrjét. A szerda estére tervezett ellenzéki felvonulást pedig egyszerűen betiltotta a rendőrség.

Ilyen előzmények mellett tartottak ma választást, amit az ellenzék bojkottált. Tiltakozók többször összecsaptak a rendőrökkel, akik könnygázzal válaszoltak. Hárman meg is haltak, többen pedig megsebesültek a rendőrség lövései közetkeztében. Egy helyi hivatalnok azt mondta a BBC-nek, hogy a 399 választási tisztviselő közül csak hárman jöttek el, és volt olyan szavazókör, ahol egyetlen ember akart csak szavazni egész nap, de persze zárva találta a helyiséget. A távolmaradás oka egyaránt lehet az ellenzéki megtorlástól való félelem és a kormánnyal szembeni tiltakozás.

Ellenzéki tüntető Nairobiban
photo_camera Ellenzéki tüntető Nairobiban Fotó: LUIS TATO/AFP

Nemrég zárták le az urnákat, de a választásnak ezzel persze nincs vége. Egyrészt "biztonsági nehézségek" miatt több körzetben elhalasztották a szavazást. Másrészt ellenzéki képviselők szerint még a kormánypárti körzetekben sem volt 30 százaléknál magasabb az átlagos részvételi arány. De ha kétszer ennyi lenne, az egyetlen valódi ellenfél távolmaradása miatt egy ilyen választás amúgy sem jelenthet valódi legitimációt az elnöknek.

Sokan attól tartanak, hogy a már eddig sem mindig békés - olykor köveket, máskor macsétét ragadó - tüntetők a következő napokban egyre erőszakosabbá válhatnak.

(Guardian, BBC, Al Jazeera, NYT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.