Több száz sérültje van idén a szarkatámadásoknak Ausztráliában

Rendkívül megszaporodtak idén a szarkatámadások Ausztráliában. Keltetési időszakban amúgy sem ritka az ilyesmi, de míg a melbourne-i Royal Victorian Eye and Ear Hospital tavaly júniustól szeptemberig húsz sérültet látott el, idén ugyanebben az időszakban már 56-ot, írja a szingapúri Strait Times.

A Szarkafigyelők nevű közösségi oldal idén már 3375 madártámadást jegyzett fel, ezeknek 540 sérültje volt. A Royal Victroian figyelmeztetése szerint a szarkák és más madarak csőrükkel és karmaikkal súlyos sérüléseket okozhatnak a szaruhártyán, a sebek pedig csúnyán elfertőződhetnek a madarakról beléjük kerülő portól.

Jellemzően szarkák támadnak, de más madarak is védik a fészekaljaikat. Gisele Kaplan állatviselkedéstani szakértő szerint alaptalan a szarkák démonizálása. "Alapvetően nem agresszívek, és az a fészekvédő viselkedés csak négy hétig tart náluk" - mondta. Szerinte a szarkák meg tudják jegyezni az emberi arcokat, és akit nem ítélnek veszélyesnek, azt nem fogják megtámadni.

Ő a szarkák élőhelyeinek beszűkülésével, a városi zöldterületek csökkenésével magyarázza a megszaporodó támadásokat. A madarak viselkedését a zaj és a fényszennyezés is befolyásolhatja, ahogy az egyre súlyosabb hőhullámok, tehát végső soron a klímaváltozás is.

Victoria állam kormánya hasznos tanácsokkal reagált a helyzetre. Javaslataik szerint a szarkák által fenyegetett területeken csoportosan, gyorsan, de nem szaladva, fejünk felett ernyővel vagy bottal hadonászva érdemes áthaladni, és az se haszontalan, ha a tarkónkra műszemeket rakunk.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.