Több száz sérültje van idén a szarkatámadásoknak Ausztráliában

ÁLLAT
2017 október 29., 08:36
comments 87

Rendkívül megszaporodtak idén a szarkatámadások Ausztráliában. Keltetési időszakban amúgy sem ritka az ilyesmi, de míg a melbourne-i Royal Victorian Eye and Ear Hospital tavaly júniustól szeptemberig húsz sérültet látott el, idén ugyanebben az időszakban már 56-ot, írja a szingapúri Strait Times.

A Szarkafigyelők nevű közösségi oldal idén már 3375 madártámadást jegyzett fel, ezeknek 540 sérültje volt. A Royal Victroian figyelmeztetése szerint a szarkák és más madarak csőrükkel és karmaikkal súlyos sérüléseket okozhatnak a szaruhártyán, a sebek pedig csúnyán elfertőződhetnek a madarakról beléjük kerülő portól.

Jellemzően szarkák támadnak, de más madarak is védik a fészekaljaikat. Gisele Kaplan állatviselkedéstani szakértő szerint alaptalan a szarkák démonizálása. "Alapvetően nem agresszívek, és az a fészekvédő viselkedés csak négy hétig tart náluk" - mondta. Szerinte a szarkák meg tudják jegyezni az emberi arcokat, és akit nem ítélnek veszélyesnek, azt nem fogják megtámadni.

Ő a szarkák élőhelyeinek beszűkülésével, a városi zöldterületek csökkenésével magyarázza a megszaporodó támadásokat. A madarak viselkedését a zaj és a fényszennyezés is befolyásolhatja, ahogy az egyre súlyosabb hőhullámok, tehát végső soron a klímaváltozás is.

Victoria állam kormánya hasznos tanácsokkal reagált a helyzetre. Javaslataik szerint a szarkák által fenyegetett területeken csoportosan, gyorsan, de nem szaladva, fejünk felett ernyővel vagy bottal hadonászva érdemes áthaladni, és az se haszontalan, ha a tarkónkra műszemeket rakunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.