2,7-szer annyian kaptak idén oltalmazotti státust, mint tavaly

POLITIKA
2017 október 30., 11:50
comments 35

Miközben a kormány az általa lenni vélt, és állítólag Európa idegenekkel való betelepítéséről szóló "Soros-terv" elleni küzdelemre tette fel magát, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal rekordszámban osztja az oltalmazotti státust a Magyarországon menedékkérelmet benyújtóknak. A Magyar Nemzet értesülései szerint idén már 730 menekült kapott oltalmazotti státust, 2,7-szer annyi, mint tavaly egész évben.

Az oltalmazotti státust kapókat gyakorlatilag jogszerű menekültként ismerik el, az a menekült státushoz hasonló jogokkal ruházza fel a státust megkapót. Két lényegi különbség, hogy a menekültekkel szemben az oltalmazottakat nem vehetik fel olyan állásba, ahol a törvény magyar állampolgárságot szab a foglalkoztatás feltételeként, illetve a 2018 tavaszáig érvényes szabályok szerint az oltalmazottak nem kezdeményezhetik a családegyesítést.

Bár a bevándorlási hivatal oltalmazotti státust már osztogat, menekültként nem nagyon akaródzik elismerni a menekülőket. Idén eddig csak 75-en kaptak menekültstátust a kérvényezők közül.

Az oltalmazotti státust kapók 40 százaléka afgán, közel negyven százaléka pedig az ISIS elől menekülő iraki vagy szíriai kurd.

A tavalyi és idei statisztikák közti eltérés azért is nagyon feltűnő, mert míg tavaly 26 ezer kérelmezőből kapott 271 oltalmazotti, 154 menekült, 7 pedig befogadott státust, idén szeptemberig mindössze 2725 kérelmezőből kapott 730 oltalmazotti, 75 menekült, 73 pedig befogadotti státust. (Via MNO)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.