Akciót indítottak a fiatal családosok, hogy a gyerekek ne láthassák a karácsonyfadíszeket és csokimikulást a boltokban

belföld
2017 október 31., 10:00
comments 595

Még nagyon is jól emlékszem, hogy a gyerekvállalás és a kisgyerekkel való foglakozás mennyire el tudja torzítani az ember gondolkodását. Ez a hisztériában és hallucinációkban megnyilvánuló módosult tudatállapot – amit a normális emberek világától való elszigetelődés okoz – teljesen természetes jelenség, ami később jó esetben nyomtalanul elmúlik, ezért érdemes megértéssel fogadni a FICSAK, vagyis a Fiatal Családosok Klubjának friss kezdeményezését. A fiatal családosok ugyanis Ünnep-védők néven lobbicsoportot alapítanak, aminek több, egyformán értelmetlen, sőt bizarr, de annál viccesebb célja van.

Az ünnepvédésre felszólító, mozgalomalapító szövegük azzal kezdődik, hogy

„Nem tartjuk helyénvalónak, hogy október eljöttével már feldíszített karácsonyfákkal találkozhatunk a kirakatokban, az üzletekben pedig »szezonális termékek« megjelöléssel egymás mellett sorakoznak a sírra való mécsesek, a csoki mikulások, a kész (néha lila tehenes) mikuláscsomagok, a szilveszteri duda, konfetti és a feldíszített műfenyőfák.”

Mesélhetnék! Én azt nem tartom helyénvalónak, hogy nem tudok 8 méterre elugrani és 30-ról nagy erővel kapura lőni, ezen felül a Dunában túl kevés a süllő, a magyar patakokban irtó kevés a víz, a kedvenc pecahelyemen ráadásul állandóan ott úszkál egy csökött agyú hód, az emberek pedig csúnyán beszélnek és sokuknak büdös a lehelete a metrón.

Na de mit akarnak az ünnepvédők igazából? Folytassuk az olvasást:

„Azt valljuk, hogy az ünnepek identitásunk alappillérei, emberi mivoltunk egyik legszebb megnyilvánulásai, közösségeink tápláló ereje. Az ünnepek összemosása és elértéktelenítése mellett nem mehetünk el szó nélkül, meg kívánjuk védeni azokat!”

Hát még ebből sem derül ki semmi. De azt érezni, hogy ezek az emberek igen elszántak. Na majd a következő bekezdés elárulja, hogy miben sántikálnak!

„Talán mindannyian legszebb gyermekkori emlékeinkként őrizzük a reggelre megtelő csizmácskánkat, vagy a december 24-én, csodálatosan ragyogó fenyőfát és az alatta megbújó ajándékokat. Ahogyan azt a bizonyos kis piros csomagot december 6-án, úgy a karácsonyfát is a megfelelő időben, Szenteste láttuk először – tágra nyílt szemmel, izgalommal teli szívvel.

Ha nekünk megadatott, miért nem jár a gyermekeinknek? Ki veszi el tőlük? Ki veheti el tőlük?”

Na ki? Csak nem ŐK? Vagy egyenesen Ő??? 

Te úrjézus? Ki vette el a XXI. századi gyerekektől az ünnepeket? Hát mint kiderül, a kereskedelem úgy általában. A mozgalomalapító szöveg végéhez érve egyszer csak konkrétba vált a felhívás, és végre megtudjuk, mik is a tényleges követeléseik. Nehéz elhinni, de a következőket kérik:

  1. Karácsonyi díszítés és a „karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó árucikk” halottak napja előtt ne jelenhessen meg a boltokban.
  2. A Mikulás-csomagokat, csoki Mikulásokat és a karácsonyi kellékeket csak úgy lehessen árusítani a boltokban, hogy azokat egy 110-130 centiméter magas gyerek ne láthassa.

Az utóbbi követelés egyenesen zseniális, igazi brit típusú humorérzékre vall. Bárcsak megvalósulna, és a fenyődíszeket és csokicsomagokat a polcok tetejéről kéne levadásznunk! Mindannyiunk élete még a jelenleginél is vidámabb lenne 30-32 százalékkal.

A FICSAK egyébként nem az a szervezet, amit csakúgy ki lehetne röhögni mint komolytalant. Magyarosan civil szerveződésről van szó, a „civil” szó fideszes értelmében. A FICSAK-ot – egy NőiSzem nevű másik szervezettel együtt – ugyanis Király Nóra, Újbuda fideszes alpolgármestere alapította. Az alakuló eseményen az egyesületet „hiánypótlónak” nevező kormany.hu cikke szerint jelen volt  Pelczné Gáll Iildikó, az európai parlament alelnöke, és Novák Katalin ifjúság és családügyi államtitkár is.

A FICSAK nyilvános eseményei azóta gyakran kormányzati sajtótájékoztatók is egyben: idén júniusban a FICSAK apák napi rendezvényén például olyan alulról szerveződő fiatal civil szülők szólaltak fel, mint Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár és Révész Máriusz, kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos.

Szóval attól, hogy amit a FICSAK kér, viccnek hangzik, még nem biztos, hogy nem lesz belőle kormányrendelet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.