A rendszerrel régóta kritikus fideszes exképviselő lesz a Momentum egyik baranyai jelöltje

politika
2017 október 31., 12:14

Maga Körömi Attila, az egykori két cikluson át a parlamenti Fidesz-frakcióban ülő képviselő, aki 12 évig volt a párt pécsi önkormányzati képviselője, kereste meg azzal a Momentumot, hogy szívesen politizálna a színeikben - derül ki a Szabad Pécs friss cikkéből. A jelenleg pedagógusként dolgozó férfi valaha még Páva Zsolt mostani pécsi fideszes polgármester kampányfőnöke is volt.

Körömi idén tavasszal egy Magyar Nemzetbe írt véleménycikkben fedte fel, miért hidegült el annak idején a Fidesztől. A pártba morális alapon belépő, hevesen antikommunista-antiszocialista politikus 1999 táján kezdte úgy érezni, hogy

eljött az idő, amikor már nehéz volt hitelesen csak a szocialisták viselt dolgait szóvá tenni: Pécsett és a megyében szárba szökkentek saját ügyeink, és megjelentek a mutyizások is.

Az ekkor még lojális Körömi saját bevallása szerint mindkét irányba harcolt:

„a szocialistákkal nyilvánosan, saját magunkkal belül folytak a küzdelmeim”

A belső küzdelmek azonban egyre nehezebbé váltak, mert

"a párt lassan kimutatta a foga fehérjét: a kontraszelekció felülkerekedését, az újkori dzsentri és a pózkeresztény életre hívását, az önérdekűség térnyerését, a belső demokrácia teljes felszámolását, a despotizmust és az önteltséget. Belülről e folyamat élesen látszott, míg kifelé a párt hermetikusan lezárt"

Ez addig ment, hogy 2004. áprilisában kilépett a pártból és fralciójából, így 8 éves képviselőségének utolsó 2 évét függetlenként töltötte a Házban.

Körömi a Nemzet-cikkben arról is beszámolt, hogy jelen volt azon a közvetlenül a kilépése előtt tartott 2004-es frakcióülésen, ahol egy nagymintás közvélemény-kutatásra hivatkozva a pártvezetés kijelentette, hogy "a Kádár-rendszer győzött" és ennek megfelelően a Fidesznek is át kell vennie az egykori állampárt taktikáját.

Körömi visszavonulása óta úgy gonolta, hogy csak valami új erő mögé beállva tudna újra politizálni, mert szerinte

Ha van kit támogatni, akkor a passzivításból ki kell lépni.

Körömi azt nyilatkozta, hogy a volt képviselői felelősség szerinte nem illan el, ha az ember hosszabb ideig, ő például 8 évig ott volt a döntéshozás közvetlen közelében. Akkor is igaz ez, ha ő egyébként már 2004-ben kilépett a Fideszből. Ettől még az általános képviselői felelőssége máig megmaradt.

Amikor arról kérdezték, hogy helyben jól ismert jelöltként visszaléphetnek-e a javára más ellenzéki pártok jelöltjei, azt mondta, hogy nem foglakozik az összefogással, mert éppen azért vállalta a Momentumnál a jelöltséget, mert ő a többi ellenzéki párt választási kampányát nem tudta volna támogatni.

A baranyai kettes körzetben Körömi kormánypárti ellenfele Hoppál Péter kulturáért felelős EMMI-államtitkár lesz. A kérdésre, hogy miért pont egy ilyen nagykutyával szemben indul, Körömi azut mondta, ő ott lakik a körzetben, ismeri a környéket, a problémáival és a pozitívumaival együtt.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.