Új orángután-alfajt fedeztek fel, és máris a kihalás szélén áll

2017 november 2., csütörtök 16:41
68
Tapanulik boldogsága Fotó: HANDOUT/AFP

A szumátrai orángutánok egy csoportjának vizsgálata során fedezték fel a biológusok a tapanuli orángutánokat, de alig hogy megtörtént a felfedezés, máris meg kellett állapítani róluk, hogy a kihalás fenyegeti őket. 

2001 óta a zoológusok úgy tartották, hogy kétféle orángután létezik: a szumátrai (Pongo abelii) és a borneói (Pongo pygmaeus pygmaeus). Most arra jutottak, hogy van egy harmadik (Pongo tapanuliensis). 

A tapanuli név az Észak-Szumátra egyik tájegységére utal, ahol az orángutánokat felfedezték. A terület a szumátrai orángutánok természetes élőhelyétől nagyjából 100 kilométerre fedezték fel. 1000 négyzetkilométeren mintegy 800 egyed él, de fogynak a természetes élőhely elvesztése (a közelben épp vízerőművet alakítanak ki és működik egy aranybánya is) és az orvvadászok miatt. 

A kutatókat meglepte, hogy a tapanulik mennyire látványosan különböznek a szumátria és borneói testvéreiktől, mind genetikai, mind morfológiailag, mind viselkedés szempontjából. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt