"Sohasem menekülnek meg Isten igazságától" - mondta a pap a meggyilkolt máltai újságíró temetésén

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Eltemették Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságírót, akit az autójába rejtett pokolgéppel öltek meg. Galizia a kormányt és az ellenzék egyes tagjait is élesen bírálta, halálakor 42 jogi eljárás folyt ellene rágalmazás miatt.

A temetésen mintegy 1500-an vettek részt. A misét celebráló katolikus pap figyelmeztette Galizia gyilkosait, hogy "sohasem menekülnek meg Isten igazságától". Emellett felszólította a temetésen részt vevő újságírókat, hogy folytassák az igazság feltárását. 

Galiza fiai az anyjuk koporsóját viszikFotó: Matthew Mirabelli/AFP

A szertartáson Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke is részt vett, a máltai kormány és az ellenzék magas rangú tisztségviselői azonban Galizia családjának kívánságára távol maradtak. 

Az ország legnagyobb hatású újságírójaként számon tartott Galizia rendszeresen hangoztatta, hogy a szigetország irányítása bűnözők kezébe került. Az utóbbi időkben többek között arról írt, hogy a 2016 áprilisában kirobbant offshore-botrány alapjául szolgáló Panama-iratokban megneveztek egy olyan céget is, amely a miniszterelnök felesége tulajdonában áll, s a gyanú szerint titkos számlákon kenőpénzeket rejtett el. A bonyolult ügyben feltűntek orosz milliárdosok és az azerbajdzsáni elnöki család is. 

Tüntetők a londoni Malta House előttFotó: See Li/Citizenside

Az újságírónő cikkei nyomán az offshore-botrányba keveredett kormányfő júniusban előrehozott választásokra kényszerült, de a választásokon a történtek ellenére a miniszterelnök pártja, a Máltai Munkáspárt győzött. A kormány a gyilkosság után 1 millió eurót (310 millió forintot) ajánlott nyomravezetőnek. 

Az UNESCO eközben közölte, hogy az utóbbi 11 évben mintegy 930 újságírót öltek meg, minden tíz gyilkosságból kilenc büntetlenül marad. Átlagosan minden negyedik nap megölnek egy újságírót - tette hozzá a szervezet.

(MTI, Guardian)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.