Nagyon úgy tűnik, hogy valójában a lehullott falevelek miatt támadtak rá egy republikánus szenátorra

külföld
2017 november 08., 13:54
comments 81

A múlt pénteken otthonában támadtak meg fűnyírás közben egy republikánus szenátort a kentucky-i Bowling Green egy, a világtól falakkal elzárt villanegyedében. Az áldozat, Rand Paul éppen lekászálódott a kis traktoráról, amikor szomszédja, Rene Boucher akkora erővel terítette le, hogy öt bordája is eltört. Pault teljesen felkészületlenül érte a támadás. A fűnyírás közben fülvédőt viselt, így még csak hallani se hallotta a hátulról támadó szomszédját.

Rand Paul tíz nappal azelőtt, hogy szomszédja megverte.
photo_camera Rand Paul tíz nappal azelőtt, hogy szomszédja megverte. Fotó: CHIP SOMODEVILLA/AFP

Bár történtek ennél fontosabb dolgok is a hétvégén - hogy mást ne mondjak, Texasban egy tömeggyilkos 26 emberrel végzett egy baptista templomban -, az eset mégis napok óta izgalomban tartja az amerikai sajtót és a közvéleményt. Érthető, a különös eset ezernyi kérdést vet fel, például rögtön azt, hogy

mégis miért nyírja maga a füvét egy szenátor?

Pláne Rand Paul, aki mielőtt szenátor lett, jólmenő szemorvos volt, aki magánpraxisát szenátorként is folytatja, és akinek kétmillió dollár körülire becsülik a vagyonát. Ha valaki, ő biztosan fogadhatna magának kertészt.

A Detroit Free Press publicistája egyből rá is vágta a leginkább magától értetődő választ, hogy Paul nyilván csak népszerűséghajhászásból nyírja maga a füvét, ezzel is azt sugallva, hogy ő is egy közülünk. Nem egy multimilliomos politikus, csak egy hétköznapi polgár. De Paul, mint említettem, egy a világtól fallal elzárt villanegyedben él, ahova hétköznapi választók be se tehetik a lábukat, hogy tanúi lehessenek a szenátor úr emberi pillanatainak.

A dolognak inkább köze lehet Paul politikai világnézetéhez. A szenátor elkötelezett libertárius, ideálja az individualista, öntevékeny polgár, aki nem kér az állam segítségéből, de abból se, hogy valaki Washingtonból próbálja megmondani neki, hogy mit szabad és mit nem. Jim Skags, a villanegyed építtetője és a helyi republikánus alapszervezet egykori elnöke szerint Paul "bizonyosan az Amerikában létezőnél erősebb tulajdonjogok híve".A fűnyírás pedig, amire a hétvégi telkek országában valószínűleg nem én gondolok egyedül idegtépő, zsigerből gyűlölt vasárnapi kényszertevékenységnek, az Egyesült Államokban valamiért a nonkonformista individualizmus utolsó, bárki számára elérhető megnyilvánulásaként gondolnak. Jon Traunfeld, a Marylandi Egyetem Otthon és Kert Információs Központjának igazgatója egyenesen az amerikai álom megtestesült szimbólumának tartja a fűnyírótraktort, a tárgyat, amin akár még egy milliomos orvos-szenátor is kovbojnak érezheti magát.

Rene Boucher, a Paul szomszédjában élő demokrata altatóorvos. Boucher pénteken hátulról támadt a fülvédőt viselő, így a támadást nem észlelő Paulra.
photo_camera Rene Boucher, a Paul szomszédjában élő demokrata altatóorvos. Boucher pénteken hátulról támadt a fülvédőt viselő, így a támadást nem észlelő Paulra. Fotó: AP

Paul támadója, Boucher a politikai spektrum ellentétes oldalán áll, a skandináv típusú jóléti államot istenítő balos demokrata. Amiből elsőre szinte mindenki arra a következtetésre jutott, hogy politikai nézetei miatt terítette le a Donald Trumppal bizonyos kérdésekben meglévő nézeteltérései, és az Obama féle egészségbiztosítási rendszer felszámolását célzó törvényt jobbszélről megfúró, de az elnökkel az utóbbi időben kifejezetten szívélyes viszonyt ápoló Pault. De az élet nem ilyen egyszerű.

Boucher ügyvédje, Matthew J. Baker hétfőn enigmatikusan annyit közölt, hogy az egésznek "az ég világon semmi köze nem volt a politikához". A támadás oka valójában "két szomszéd sajnálatos vitája valamiről, amit a többség tán triviálisnak tartana".

Baker ennél többet nem árult el, de szerencsére Paul párttársai és szomszédai beszédesebbek voltak, még ha nevüket nem is vállalták. 

Lassú rohadás

Elmondásuk alapján valóban triviális okai lehettek a támadásnak. Paul ugyanis ezek szerint nem csak prédikálta, de meg is élte a libertárius ideált: nemcsak a nyírta a saját füvét, de komposztált és tököt is termelt a telkén, miközben magasról tett az ilyesmit tiltó házirendre, hát még demokrata szomszédjára, akivel évek óta nem is voltak beszélőviszonyban. Pedig egykor még kollégák is voltak a helyi kórházban, ahol Paul szemészként, Boucher altatóorvosként és fájdalomcsillapítási specialistaként dolgozott.

Vannak, akiket mérhetetlenül irritál, ha valaki nem gyűjti össze a lenyírt füvet. A jelek szerint Paul Boucher ilyen ember.
photo_camera Vannak, akiket mérhetetlenül irritál, ha valaki nem gyűjti össze a lenyírt füvet. A jelek szerint Paul Boucher ilyen ember. Fotó: Yutaka Seki / Flickr CC BY 2.0

Ha valaki már élt komposztáló szomszédjában, az bele tudja élni magát Boucher helyzetébe. Még akkor is, ha a szomszédok szerint végül nem a rohadó növényi maradványok bűze, hanem a lehulló, összegereblyézetlen falevelek és a fűnyírás után a gyepen rohadni hagyott vágott fű miatt szakadt el a cérnája.

Bouchert pénteken előállították, de mert akkor még úgy tűnt, hogy Paul csak könnyű sérüléseket szenvedett, csak kisebb garázdasággal gyanúsították meg, így végül 7500 dolláros óvadék ellenében elengedték. Egy ideiglenes távoltartási végzést azért hoztak ellene, így most az a vicces helyzet állt elő, hogy Boucher a bíróság határozata értelmében nem közelítheti meg háromszáz méternél jobban Pault. Kivéve, ha éppen otthon van, Paul közvetlen szomszédjában. Ennél viszont immár nagyobb gondjai is akadnak, az ügyészség Paul sérüléseinek ismeretében bűncselekménnyé minősítheti át a támadást, amiért így akár le is csukhatják.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.