Megölték a piti lopáson ért kommandósok a zöldsapkást, majd a lehető legbénább hazugsággal próbálták menteni magukat

bűnügy
2017 november 13., 21:52
comments 71

Június 4-én életét vesztette egy amerikai zöldsapkás az afrikai Maliban. A hír már akkor elég nagy visszhangot kapott: még négy hónapnyira voltunk a nigeri rajtaütéstől, amiben négy amerikai katona vesztette életét, így ez az eset volt az első, amikor az amerikai közvélemény először szembesülhetett vele, hogy a világnak ezen a részén is állomásoznak amerikai katonák.

Maliban mondjuk pont egészen kis számban. Nigerrel szemben ide nem küldött nagyobb alakulatot az amerikai haderő, itt a franciák a fő nyugati hadsereg. Az amerikaiak csak különleges alakulatokkal segítik a hírszerzést. Így került ide a 34 éves zöldsapkás, Logan Melgar is, aki más amerikai kommandósokkal, így például a SEAL elitkommandó két tagjával együtt segítette hírszerzéssel a franciák és a mali hadsereg harcát a radikalizálódó muzulmán fegyverescsoportokkal.

A Daily Beast több, neve elhallgatását kérő forrástól kapott értesülései szerint Melgart két társa, a SEAL kötelékében szolgáló Anthony E. DeDolph és meg nem nevezett társa azért ölhették meg Melgart, mert a zöldsapkás rájött, hogy a kommandósok lopnak az informátorok lefizetésére szolgáló pénzalapból. Melgar nem sokkal a halála előtt arról mesélt a nejének, hogy rossz érzései vannak a két kommandóssal kapcsolatban. A gyanúját nem részletezte, azt mondta, majd a hazatérte után elmesél mindent. De már nem tért haza.

2017. június 4-én, hajnali öt órakor konfrontálódott a két kommandóssal. A nézeteltérés hamar elfajult, a végeredményeként Melgar előbb elvesztette az eszméletét, majd leállt a légzése is. A két kommandós megpróbálta megnyitni a légutait, aztán egy másik zöldsapkással együtt a közeli francia kórházba szállították. Hiába, addigra már halott volt, megfulladt.

A kommandósokon eluralkodott a pánik. Lejelentették - egyikük írásban is -, hogy Melgar részegen gyakorolta velük a pusztakezes harcot.

Ezt talán nem kellett volna. Az eset körülményei még a Különleges Erők Parancsnokságának afrikai részlegét vezető Donald Bolduc dandártábornoknak is szemet szúrtak, aki azonnal riasztotta a hadsereg nyomozóegységét, és utasította a mali parancsnokokat, hogy őrizzenek meg minden bizonyítékot. De nemcsak ezért volt hülyeség azt hazudni, hogy Melgar részeg volt. Hanem azért is, mert a boncoláskor rutinszerűen megvizsgálják, hogy az áldozat állt-e bármilyen szer hatása alatt. Melgarról - akiről többen úgy tudják, hogy nemhogy aznap, hanem általában sem ivott - így hamar kiderűlt, hogy színjózan volt a halálakor.

Az amerikai haderő afrikai parancsnoksága, illetve a különleges erők parancsnoksága egyáltalán nem kívánta kommentálni a történteket a Daily Beastnek. Az ügyben nyomozó NCIS (a SEAL-kommandósok a haditengerészethez tartoznak, ezért került hozzájuk az ügy) hivatalból csak a kommandósok elleni nyomozás tényét erősítették csak meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.