Engedélyezték az első digitális tablettát az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) jóváhagyta az Abilify MyCite nevű digitális tabletta bevezetését. 

Ez gyakorlatilag egy homokszem méretű, lenyelhető szenzorral ellátott gyógyszer. A szenzort szilíciumból, rézből és magnéziumból állították elő, és a gyomorsavval való találkozás hatására egy elektromos jel születik, ami jelez a páciens által viselt tapasz felé. A szenzor ezután természetes úton el is hagyja az emberi testet. 

A jelzésből viszont, amit a tapasznak küldött a szenzor, adatok keletkeznek, többek között arról, hogy a páciens bevette-e a gyógyszerét. Az egészségügyi adatok a tapaszról egy okostelefonos alkalmazásba kerülnek át, ahonnan pedig a páciens feltöltheti orvosa vagy gyógyszerésze számára. Az Abilifyt skizofrénia, bipoláris zavarok és a depresszió egyes eseteire alkalmazzák. 

A tapasz a szenzorból küldött jelen kívül figyeli a páciens alvási szokásait, aktivitását és szívritmusát is. Az adatokhoz az orvos, illetve négy, a beteg által kijelölt személy férhet hozzá, és az engedélyezés alapján a páciens bármikor meggondolhatja magát és visszavonhatja a betekintési jogokat. 

A digitális tablettát évek óta fejlesztette együtt az Otsuka nevű japán gyógyszeripari vállalat és a szenzort gyártó Proteus Digital Health. Fejlesztésük elmondásuk szerint arra a problémára kínál megoldást, hogy sok páciens nem szedi rendszeresen a gyógyszerét. 

A fejlesztéssel szemben bőven akadtak kritikus hangok is, akik a páciensek privát szféráját és magánéletükhöz való jogát féltik a digitális szenzoroktól. Voltak, akik szerint ez az eszköz alkalmas lehet arra, hogy büntessék a nem együttműködő pácienseket. 

A mostani döntés után a szakértők arra számítanak, hogy az FDA hasonló eszközök előtt fogja megnyitni az utat a közeljövőben. (Verge)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.