Engedélyezték az első digitális tablettát az Egyesült Államokban

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Az Egyesült Államok Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) jóváhagyta az Abilify MyCite nevű digitális tabletta bevezetését. 

Ez gyakorlatilag egy homokszem méretű, lenyelhető szenzorral ellátott gyógyszer. A szenzort szilíciumból, rézből és magnéziumból állították elő, és a gyomorsavval való találkozás hatására egy elektromos jel születik, ami jelez a páciens által viselt tapasz felé. A szenzor ezután természetes úton el is hagyja az emberi testet. 

A jelzésből viszont, amit a tapasznak küldött a szenzor, adatok keletkeznek, többek között arról, hogy a páciens bevette-e a gyógyszerét. Az egészségügyi adatok a tapaszról egy okostelefonos alkalmazásba kerülnek át, ahonnan pedig a páciens feltöltheti orvosa vagy gyógyszerésze számára. Az Abilifyt skizofrénia, bipoláris zavarok és a depresszió egyes eseteire alkalmazzák. 

A tapasz a szenzorból küldött jelen kívül figyeli a páciens alvási szokásait, aktivitását és szívritmusát is. Az adatokhoz az orvos, illetve négy, a beteg által kijelölt személy férhet hozzá, és az engedélyezés alapján a páciens bármikor meggondolhatja magát és visszavonhatja a betekintési jogokat. 

A digitális tablettát évek óta fejlesztette együtt az Otsuka nevű japán gyógyszeripari vállalat és a szenzort gyártó Proteus Digital Health. Fejlesztésük elmondásuk szerint arra a problémára kínál megoldást, hogy sok páciens nem szedi rendszeresen a gyógyszerét. 

A fejlesztéssel szemben bőven akadtak kritikus hangok is, akik a páciensek privát szféráját és magánéletükhöz való jogát féltik a digitális szenzoroktól. Voltak, akik szerint ez az eszköz alkalmas lehet arra, hogy büntessék a nem együttműködő pácienseket. 

A mostani döntés után a szakértők arra számítanak, hogy az FDA hasonló eszközök előtt fogja megnyitni az utat a közeljövőben. (Verge)