Jövőre 2300 százalékos infláció lehet Venezuelában, miközben az ország gyakorlatilag csődbe ment

külföld
2017 november 14., 06:37
comments 124

A S&P Global Ratings hétfő éjszakai közleménye szerint Venezuela elmulasztotta kifizetni adósságának legutóbbi, októberi részletét, sőt, már a 30 napos türelmi időszak is lejárt. Az adósságtörlesztés fennakadása komoly következményekkel járhat a már így is humanitárius válságban lévő ország számára, ahol alapvető élelmiszer- és gyógyszerhiány van. 

Ha ugyanis az államkötvények tulajdonosai úgy döntenek, hogy azonnali visszafizetést kérnek, láncreakciót indíthat be a befektetők között. És mivel Venezuelának nincs elég pénze, hogy minden kötvénytulajdonost kifizessen, a befektetőknek lehetősége lenne, hogy vagyonelemeket foglaljanak le, ami elsősorban a külföldre vitt kőolajat jelenthetne. 

Ha pedig a befektetők lecsapnak a nemzetközi olajszállítmányokra, az élelmiszerválság alighanem hamar még súlyosabbá válna. 

Elemzők szerint nem lehet előre kiszámítani, mi fog történni: Argentína hasonlóan ment csődbe, és a kötvénytulajdonosok végül 15 éven át viaskodtak a kormánnyal, mire 2016-ra sikerült megállapodniuk. De minden eset máshogy alakul, nagy kérdés, mi lesz most a befektetői szándék. 

Az állami olajvállalat, a PDVSA több mint hatvanmilliárd dollárral tartozik a kötvénytulajdonosoknak, az ország adóssága pedig 196 milliárd dollár fölött van. A kötvényeken felül Venezuela tartozik még Kínának, Oroszországnak, olajipari cégeknek, amerikai légitársaságoknak és így tovább. 

A nemzeti bankban viszont csak 9,6 milliárd dollárnyi tartalék van, mivel az elmúlt években szép lassan feléltek minden tartalékot a folyó fizetési mérleg fenntartása miatt. 

Az S&P bejelentése azután jött, hogy a venezuelai kormány kötvénytulajdonosokkal tárgyalt hétfőn Caracasban. A tárgyalás állítólag meglehetősen rövid volt, és nem hangzott el rajta javaslat a kormány részéről. 

A hivatalos kormányzati narratíva szerint az USA által indított gazdasági háború miatt adósodott el az ország. Az USA nemrég vezetett be újabb szankciókat az ország ellen, többek között megtiltották amerikai bankoknak, hogy újonnan kiadott venezuelai kötvényekkel kereskedjenek. 

Az amerikai narratíva szerint viszont a helyi valuta, a bolivar értéknek rögzítése és az államilag megszabott árképzés miatt jutott ide a venezuelai gazdaság. Jelenleg egy dollárt 55200 bolivárért lehet megvenni, az év elején egy dollár még 3200 bolivárt ért. 

Az IMF előrejelzése szerint idén 650, jövőre 2300 százalékos infláció lesz Venezuelában. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.