Lelopják a képeket az Airbnb-ről, meghirdetik a lakást, lelépnek a foglalóval

bűnügy
2017 november 14., 07:15
comments 302

Erika, mint annyian mások, veszettül keres jó lakást Budapest belvárosában, ahol évek óta turbóznak az egekbe az árak, és nem látszik az emelkedés vége. Lassan évek óta ott tart a piac, hogy ha felkerül egy jobbnak látszó lakás egy megosztóoldalra, azonnal rohanni kell pénzt (foglalót) tenni az asztalra, különben elviszik. Akár még aznap. Ezt használják ki az újkori ingatlanos csalók, akik egy régi, sokszor átdolgozott trükköt aktualizáltak: más ingatlanait hirdetik meg, aztán lenyúlják a foglalót.

(Hasonló csalást mutat be Az Aranyélet című HBO-sorozat első epizódja is: Miklósi Attila elmaszkíropzva átver egy gyanútlan bérlőt, aki azt hiszi, hogy a tulaj megbízottjával köt üzletet.) 

link Forrás

Erika október utolsó péntekjén látta meg az álomhirdetés az ingatlan.com-on: Andrássy út és Nagymező utca sarka, 71 négyzetméter, emelet, felújítva, nevetséges 28 millióért. Azon a környéken, ahol simán nyaldossa az 1 milliót a négyzetméter ára.

A telefonszám folyamatosan foglaltat jelzett, végül sikerült elérni az „eladót”, aki elmondta, hogy két hétig még ki van adva a lakás, addig nem lehet megnézni. Erika így is hajlott arra, hogy látatlanban letegye a foglalót, de rossz előérzete támadt, és nyomozni kezdett.

Háza előtt várták, hogy megvehessék a lakását

„Eladóék” arra azért figyeltek, hogy a valódi tulaj nevén mutatkozzanak be, az ugyanis ellenőrizhető a lakás tulajdoni lapján. Kamu emailcímet is gyártottak erre a névre, onnan leveleztek Erikával, de ő azért inkább ment és megnézte magának a helyet: beszélt a közös képviselővel, kikutatta melyik lakásról van szó. Az persze teljesen máshogy festett mint a hirdetésen. A bérlők összekötötték a tulajjal, és gyorsan kiderült, hogy 

 fogalma sincs arról, hogy valaki épp árulja a lakását. 

Erika letéti szerződést is kapott, hétfőn „eladóék" már egy pesti bankban várták volna, hogy aláírhassák a dokumentumokat. Előzetesen 10 százalék foglalóról volt szó, azaz közel 3 millióról. Erika addigra rég tudta, hogy át akarják verni, de tovább nyomozott, és hamar hasonló hirdetésekre bukkant az ingatlan.com-on. Világos volt, hogy csalásról van szó. A Nagymező utca sarkán álló épületben egy szomszéd mesélte neki, hogy a házban nem ez az első ilyen történet. 

Erika kutakodása során talált rá Juditra, aki kis híján szintén kárvallottja lett a csalóknak. Judit hosszú ideje az Airbnb-n adja ki 108 négyzetméteres, 4-6 fő számára ideális lakását az Andrássy út közepén. Ezt az ingatlant pont ugyanazzal a szöveggel árulták az ingatlan.com-on, mint amivel Erikát próbálták átverni. 

Judit lakását húszból tizenkilencszer külföldiek veszik ki, múlt héten mégis váratlanul bejelentkezett egy Varga Martina nevű felhasználó, aki egyedül vitte volna hétvégére. Juditnál három nap a bérleti minimum, ezért 250 eurót, azaz olyan 75 ezer forintot számol fel, ő viszont csak két napra vitte volna, nem is sikerült megegyezni. Juditnak büdös volt a dolog, főleg hogy a bérlő az érkezés és a távozás pontos időpontját is rögzíteni akarta. 

Aztán egymás után érkeztek a furcsa üzenetek: Airbnb-n érdeklődött valaki, hogy tényleg eladó-e a lakás. Facebookon ismerősök és ismeretlenek jelentkeztek vételi szándékkal és figyelmeztetőleg. Egy nap alatt nyolcan jelentkeztek Juditnál, hogy tényleg árulja-e az ingatlant, mert kéne. Befutott hozzá a hirdetésről készült screenshot is. A hirdetést ugyan néhány óra után inaktiválták, de ennyi is elég volt 40-50 érdeklődő begyűjtéséhez. 26 millióért 108 négyzetméteres felújított emeleti lakás az Opera mellett az Andrássyn, életszerű:

Ilyen csaláshoz nem elég lelopni a képeket az Airbnbről: kinyomozták Judit Airbnb-lakásának pontos címét, a helyrajzi számot, és meghamisítottak egy közjegyzői megbízást is. Az ingatlanőrületre jellemző, hogy egy ingatlanos a tulajdoni lapról kinézte a bejelentett lakcímét, és saját otthonában is becsengetett Judithoz, és üzenetet hagyott, hogy ennél jobb áron is el tudja adni a lakást. 

„Nagymama kórházba került” 

A behülyített vevőjelölteknek már konkrét időpontjaik voltak Judit Andrássy úti lakásába. Két jelentkezővel beszéltünk, mindketten egy bizonyos Mechler Jánossal beszéltek telefonon, és 15 percre kaptak időpontot hétvégére. Mechler úr az őrült ingatlanviszonyokra tekintettel szigorú feltételeket szabott: a rendelkezésre álló fedezetet igazoló bankszámlakivonatot, okiratmásolatokat, szándéknyilatkozatot kellett (volna) magával hoznia annak, aki vinné a lakást. A módszer itt kicsit más volt: kamu név, bérlés, helyben foglalók begyűjtése és kasza. 

Azért bebiztosították magukat arra az esetre, ha valaki ellenőrizné az igazi tulajt. László is megvette volna a lakást, szerdán hívta az eladó Mechler Jánost. János elmondta, hogy olasz ismerősöké a lakás, szombaton jönnek haza, akkor tudja nekik megmutatni 13.45-kor. De aztán másnap levél jött az „Épület Design Kft.” gmail-fiókjáról az alábbi részlettel:

„Sajnos a tulajdonosok nem tudnak megjelenni az ingatlan megtekintésekor, mivel nem tudnak hazarepülni családi okoknál fogva (nagymama kórházba került). Ennek ellenére mi is megtudjuk mutatni az ingatlant ha szeretné, mivel a tulajokkal megbeszéltük, hogy 2 héten belül legkésőbb hazajönnének ha egy komoly vásárló van aláírni az adásvételi szerződést. 

Az ingatlanra nagyon sokan jelentkeztek, ezért a tulajdonosok szeretnék kiszűrni az ingatlanosokat, és kizárólagosan olyan vevőt találni aki azonnal tud fizetni nem kell felvennie hitelt stb. stb. éppen ezért csatolva küldenék egy vételi szándék nyilatkozat mintát is amit majd ki kellene tölteni.”

Mechler Jánosék ragaszkodtak a szándéknyilatkozathoz és az igazoláshoz arról, hogy van 26 milliója. Konkrétan egy számlakivonatot kértek.

„Ez csak az én feltételezésem, de ha kitöltöttem volna a kért adatokat, plusz mellé teszem a kivonatot, akkor egy hamis személyi igazolvánnyal utalást kezdeményezhettek volna a bankomból. Szóval ez nem a tipikus lakásmaffia, hiszen itt az ingatlan csak egy ürügy lett volna” – rakta össze a képet László, aki a mailre már nem reagált. 

Ez a lerablás végül elmaradt, mivel Judittal nem tudtak megállapodni abban, hogy csak hétvégére adja ki nekik a lakást, ne három napra. Ami azért arra utal, hogy mégsem a legprofibb rablóbanda próbálkozik, ha koszos 25 ezer forintot nem akar beáldozni egy milliós csalás érdekében.  

Judit péntek reggel már a rendőrségen kezdett, ahol kiderült, hogy nem az első ilyen esetek ezek Budapesten: júniusban egy Andrássy út 30. szám alatti lakással loptak meg (vagy próbáltak meglopni vevőket) csalók. Másnap kiváncsiságból  érdeklődőnek adta ki magát „eladóéknál" telefonon, és megtudta, hogy párhuzamosan több Andrássy úti lakással is ugyenezt a játékot játsszák. Figyelmeztette az érdeklődőket is:

link Forrás

„Megkeresésével kapcsolatosan tájékoztatjuk, hogy az Ön által említett ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság 2017. november 13-án bejelentés alapján feljelentés kiegészítést rendelt el csalás vétség kísérlet miatt” – írta kérdésünkre szűkszavúan a BRFK.

Kerestük telefonon azt a budaörsi közjegyzői irodát, amelynek neve és cégére szerepel azon a pénzügyi közjegyzői letéti szerződésen, amit Erika kapott levélben. A szám nem reagált. Judit viszont el tudta érni a jegyzőt, akinek minden jel szerint visszaéltek az adataival. Elmondása szerint rövid időn belül ez a negyedik ilyen eset, amit jelzett már a közjegyzői kamaránál.

Judit a földhivatalban is bejelentette az esetet, és élt azzal a szolgáltatási lehetőséggel, ami jelzi a tulajdonosnak, ahányszor valaki letölti online az ingatlanhoz tartozó tulajdoni lapot. 

A lakáshirdetésen megadott telefonszám hétfőn egész nap elérhetetlen volt. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.