Egy hesseni kisvárosban DNS alapján azonosítanák, melyik kutya szart a járdára

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Egy hesseni kisvárosban óriási lépést tett az emberiség egy kevésbé szarszagú világ felé: Lohra városának közössége  géntechnológia segítségével azonosítaná az összes helyi kutyát, így könnyen felderíthető lenne, melyik eb gazdája hagyott a járda szélén bűzölgő aknát. 

Abszolút konzervatív indíttatású ötletről van szó: Werner Wassmuth, a CDU helyi képviselőcsoportjának vezetője beszélt a projektről elsőként. A terv az, hogy akit rajtakapnak a tilos szaratáson, büntetést kap majd. Az önkormányzat kedden szavazott a kérdésről. 

Ehhez hasonlatos adatbázis idáig sem helyi, sem szövetségi szinten nem létezett Németországban és egyelőre nem is biztos, hogy meg tud valósulni. A gond az, hogy alkotmányos szempontból nem egyértelmű, vajon kötelezhetőek-e a gazdák arra, hogy genetikai mintavételre vigyék kutyájukat. Ráadásul korábban hasonló adatbázisok bevezetése mindig elbukott a költség-haszon elemzésen.

Hasonló rendszerek működnek már Angliában és az Egyesült Államokban és Spanyolországban is. Egy spanyol kisvárosban tavaly óta 300 eurós büntetés jár azért, ha nem regisztrálod a kutyádat, és 200 azért, ha ott hagyod a szart a flaszteren. (FAZ)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.