Kínaiak kapták a legtöbb tartózkodási engedélyt Magyarországon

társadalom
2017 november 16., 15:18
comments 21

Az Eurostat adatai szerint Magyarország tavaly összesen 22 842 tartózkodási engedélyt bocsátott ki, közel háromezret kínaiaknak, és mintegy két-kétezret ukrán és amerikai állampolgároknak. A kiadott engedélyek legtöbbjét, közel nyolcezret oktatási célból, közel hatezret munkavállalásra, mintegy ötezret családi, négyezret pedig egyéb okokból adtak ki. 

Az elmúlt évekhez képest tavaly kimagaslóan sok tartózkodási engedélyt állítottak ki az Európai Unió tagállamaiban nem uniós állampolgárok részére. Főként ukránok, szíriaiak és amerikaiak voltak a kedvezményezettek az Eurostat jelentése szerint.

Az MTI által ismertetett adatok alapján 2016-ban mintegy 3,4 millió első tartózkodási engedélyt állítottak ki az Európai Unióban, mintegy 730 ezerrel többet, mint amennyit az azt megelőző, ugyancsak kimagasló értékeket mutató évben. A legtöbb engedélyt, közel 870 ezret az Egyesült Királyságban bocsátották ki. Lengyelországban majdnem 600 ezret, Németországban 500 ezret és mintegy 230 ezret Franciaországban adtak ki. 

A kiállított tartózkodási engedélyek közel fele öt nemzet között oszlott meg. Az engedélyek legtöbbjét ukránok kapták Lengyelországban, szíriaiak Németországban, amerikaiak az Egyesült Királyságban. 

Az ukránok legtöbbje munkavállalás céljából, egyéb, illetve családi okokra hivatkozva kérte az uniós tartózkodási engedélyt, a szíriaiak főként családi okokból, az amerikaiak oktatási célból kérvényezték azt. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.