Kínaiak kapták a legtöbb tartózkodási engedélyt Magyarországon

2017 november 16., csütörtök 15:18
21

Az Eurostat adatai szerint Magyarország tavaly összesen 22 842 tartózkodási engedélyt bocsátott ki, közel háromezret kínaiaknak, és mintegy két-kétezret ukrán és amerikai állampolgároknak. A kiadott engedélyek legtöbbjét, közel nyolcezret oktatási célból, közel hatezret munkavállalásra, mintegy ötezret családi, négyezret pedig egyéb okokból adtak ki. 

Az elmúlt évekhez képest tavaly kimagaslóan sok tartózkodási engedélyt állítottak ki az Európai Unió tagállamaiban nem uniós állampolgárok részére. Főként ukránok, szíriaiak és amerikaiak voltak a kedvezményezettek az Eurostat jelentése szerint.

Az MTI által ismertetett adatok alapján 2016-ban mintegy 3,4 millió első tartózkodási engedélyt állítottak ki az Európai Unióban, mintegy 730 ezerrel többet, mint amennyit az azt megelőző, ugyancsak kimagasló értékeket mutató évben. A legtöbb engedélyt, közel 870 ezret az Egyesült Királyságban bocsátották ki. Lengyelországban majdnem 600 ezret, Németországban 500 ezret és mintegy 230 ezret Franciaországban adtak ki. 

A kiállított tartózkodási engedélyek közel fele öt nemzet között oszlott meg. Az engedélyek legtöbbjét ukránok kapták Lengyelországban, szíriaiak Németországban, amerikaiak az Egyesült Királyságban. 

Az ukránok legtöbbje munkavállalás céljából, egyéb, illetve családi okokra hivatkozva kérte az uniós tartózkodási engedélyt, a szíriaiak főként családi okokból, az amerikaiak oktatási célból kérvényezték azt. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt