Más világ: megbukhat a szlovén miniszterelnök, mert nem volt elég szolidáris egy szíriai menekülttel

külföld
2017 november 21., 20:10
comments 115

Miro Cerar
photo_camera Miro Cerar Fotó: AFP PHOTO / JURE MAKOVEC

Magyarországról nézve szinte értelmezhetetlen ami Szlovéniában történik, ahol a kormány válságba került, miután nem tudta megakadályozni egy szíriai menedékkérő deportálását Horvátországba. Ami Ljubjanában most zajlik, az is abszurd, mégis sokkal  közelebb áll a normalitáshoz, mint a magyar menekültpolitika. 

Ahmad Samiet a dublini egyezmény alapján Szlovéniának vissza kell küldenie Horvátországba - oda, ahol elsőként lépett az unió területére.

Samie hamar megtanult szlovénul, kulturális és humanitárius projektekben vett részt, ismertté vált, marasztalni akarták, kisebb mozgalom is indult ennek érdekében, Miro Cerar, a liberális SMC miniszterelnöke pedig úgy döntött, mindent elkövet annak érdekében, hogy a 60 éves Samie az országban maradhasson. 

A szlovén kormány megpróbálta egy párhuzamos bevándorlási jogszabályon keresztül garantálni az ideiglenes letelepedési engedélyt Samiének, de nem járt sikerrel. Közben más pártok is rácsatlakoztak az ügyre: a baloldali SD és Levica politikusai egyenesen a parlamentbe kísérték a menedékkérőt, hogy ott „bujtassák” a rendőrök elől. 

Cerar végül nem tudta keresztülverni a kormányán Samie kiutasításának visszavonását, a férfit pedig kórházba kellett szállítani idegösszeroppanás miatt. 

A kormányfő satuba került: a konzervatív ellenzéki SDS és a koalíciós partner, a centrista DeSUS is az elmozdítását vetítette előre, amiért Cerar önkényesen meg akarta kerülni a bevándorlási törvényeket. Szemére hányták azt is, nyugodtan visszaengedhette volna Horvátországba Samiét, hogy aztán visszatérjen. 

Szlovénia egyébként egyike azon kevés európai országoknak, amelyek önkéntesen teljesítették a rájuk eső menekültkvóták egy részét, 335 menedékkérőt fogadtak be ezalapján Görögországból és Olaszországból. 

Egyelőre nem világos, mi lesz a bizalmatlansági indítvány sorsa, de egy felmérés szerint a többség úgy gondolja, hogy indokolt az elnök önkényes beavatkozásával szembeni fellépés. (EUObserver)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.