Más világ: megbukhat a szlovén miniszterelnök, mert nem volt elég szolidáris egy szíriai menekülttel

Miro CerarFotó: AFP PHOTO / JURE MAKOVEC

Magyarországról nézve szinte értelmezhetetlen ami Szlovéniában történik, ahol a kormány válságba került, miután nem tudta megakadályozni egy szíriai menedékkérő deportálását Horvátországba. Ami Ljubjanában most zajlik, az is abszurd, mégis sokkal  közelebb áll a normalitáshoz, mint a magyar menekültpolitika. 

Ahmad Samiet a dublini egyezmény alapján Szlovéniának vissza kell küldenie Horvátországba - oda, ahol elsőként lépett az unió területére.

Samie hamar megtanult szlovénul, kulturális és humanitárius projektekben vett részt, ismertté vált, marasztalni akarták, kisebb mozgalom is indult ennek érdekében, Miro Cerar, a liberális SMC miniszterelnöke pedig úgy döntött, mindent elkövet annak érdekében, hogy a 60 éves Samie az országban maradhasson. 

A szlovén kormány megpróbálta egy párhuzamos bevándorlási jogszabályon keresztül garantálni az ideiglenes letelepedési engedélyt Samiének, de nem járt sikerrel. Közben más pártok is rácsatlakoztak az ügyre: a baloldali SD és Levica politikusai egyenesen a parlamentbe kísérték a menedékkérőt, hogy ott „bujtassák” a rendőrök elől. 

Cerar végül nem tudta keresztülverni a kormányán Samie kiutasításának visszavonását, a férfit pedig kórházba kellett szállítani idegösszeroppanás miatt. 

A kormányfő satuba került: a konzervatív ellenzéki SDS és a koalíciós partner, a centrista DeSUS is az elmozdítását vetítette előre, amiért Cerar önkényesen meg akarta kerülni a bevándorlási törvényeket. Szemére hányták azt is, nyugodtan visszaengedhette volna Horvátországba Samiét, hogy aztán visszatérjen. 

Szlovénia egyébként egyike azon kevés európai országoknak, amelyek önkéntesen teljesítették a rájuk eső menekültkvóták egy részét, 335 menedékkérőt fogadtak be ezalapján Görögországból és Olaszországból. 

Egyelőre nem világos, mi lesz a bizalmatlansági indítvány sorsa, de egy felmérés szerint a többség úgy gondolja, hogy indokolt az elnök önkényes beavatkozásával szembeni fellépés. (EUObserver)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.