Még két napra elegendő oxigén lehet az eltűnt argentin tengeralattjárón

Az öt nappal ezelőtt, 44 fős legénységgel a fedélzetén eltűnt argentin tengeralattjárót továbbra sem találja a haditengerészet, friss bejelentésük szerint a hét elején az óceán mélyéről észlelt hangok nem a járműről származtak, azoknak "biológiai forrásuk" volt. 

A haditengerészet azt is nyilvánosságra hozta, hogy utolsó üzenetváltásuk a tengeralattjáróval szerdán történt, akkor az akkumulátorokat érintő műszaki hibát jelentettek. A Mar del Plata bázis parancsnoka, Gabriel Galeazzi elmondása szerint hasonló hibák nem számítanak szokatlannak, és ritkán jelentenek csak kockázatot.

Fotó: EITAN ABRAMOVICH/AFP

Hétfőn lelkesen fogadta az argentin közvélemény a CNN jelentését, mely szerint sikerült az óceán mélyéről olyan hangokat észlelni, melyek a tengeralattjáró falán ütögetve morzekóddal üzenő legénységtől származhattak. Ez azonban nem bizonyult valós értesülésnek. 

A haditengerészet szerint a kutatóakciójuk kritikus szakaszba lépett, mivel a tengeralattjárón fogytában lehet az oxigén: ugyan élelmiszerből és üzemanyagból 90 napra elegendő készlet van a járművön, de az oxigéntartalék csak hét napra elegendő, ebből pedig öt nap már eltelt. 

Szombaton összesen hét sikertelen műholdas telefonálási kísérletet is regisztráltak a haditengerészet bázisán, de a mostani beszámolók szerint ezek sem a San Juan tengeralattjáróról érkezhettek, hanem egy másik hajóról. 

Sokan bíztak abban is, hogy a tengeralattjárón csak kommunikációs üzemzavar lépett fel, és ettől függetlenül meg fog érkezni célállomására, a katonai bázisra. Ennek viszont az eredeti tervek szerint legkésőbb hétfőn be kellett volna következnie.

Jelenleg is számos nemzetközi hajó és repülőgép kutat a tengeralattjáró után, de az akciót nehezíti, hogy viharos szél és hatméteres hullámok tombolnak ezen a szakaszon. (Guardian)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.