Mitől olyan nagy buli ez a Black Friday?

hirdetés
2017 november 23., 11:00
comments 33
ad

Karácsony: szeretet, Valentin-nap: szerelem. Szülinap: önmagunk fontosságának ünnepe. Anyák napja, nőnap, március 15: triviális, miről szólnak. De mitől működik a Black Friday kultusza? Mit ünneplünk ezen a nem-is-ünnepen? Hogy bírta meghódítani az amerikai Hálaadás utáni akciós-bevásárlós péntek kultusza az egész világot?

Lehet ennek több oka is. Ha olcsón lehet hozzájutni azokhoz a nagyobb értékű cuccokhoz, amik nem a mindennapi fogyasztás részei, úgy érezzük, megérte hajtani, végre megkapjuk a jutalmat a munkánkért. Amikor 30-40-50, vagy még több százalékos engedménnyel jutunk hozzá nagy értékű árucikkekhez, egyfajta titkos bosszú örömét is megéljük: na, most jól kicseszünk azzal a csilivili multival, kiesszük a vagyonából, mint Kis János a földesurat. De bizonyára ott van ebben a napban az ember elemi szerzési vágya, az ősi gyűjtögető ösztön kiélése is.

Vagy lehet, hogy a kiskereskedelemnek ez a féktelen fesztiválja nem más, mint egyfajta éves rituális megtisztulás a felgyülemlett birtoklási vágytól. Valahogy úgy, mint a Purge éjszakája, amikor mindent lehet. Az ember józanul él, spórol, gyűjt, de van ez a pillanat, ez a minden évben izzásig terhelt időbeni testelési pont, amikor kisülhet belőlünk a feszítő szerezni akarás. Hiszen úgyis minden olcsóbb, minden akciós, most vagy soha!

Kedves Olvasók: éjféltől indul a Fekete Péntek, élesítsétek a pénztárcát, fenjétek a bankkártyát, egyenesítsétek ki a bevásárlókocsit és roham: itt az idő VÁSÁROLNI! Black Friday után már megint gondolkozni, számolgatni, latolgatni kell majd egy-egy értékesebb holmi megszerzése előtt, de ez az az idő, amikor nem csak szerelemben és háborúban, de a vásárlásban is mindent szabad!

Black Friday a MediaMarktnál is, online és az üzletekben egyaránt. További infók itt!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.