Egyre durvul a nyudíjasbűnözés Japánban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Már a japánokat is foglalkoztatja az a japánikum, hogy az országban arányában rengeteg a 65 évesnél idősebb bűnöző, akik ráadásul sokkal megátalkodottabbak, mint a papírforma szerint keményebb fiatalok. A friss statisztikák szerint a 65 évesnél idősebb bűnözők negyede követ el újabb bűncselekményt a lebukásától számított két éven belül, ami több, mint duplája a 29 évesnél fiatalabbak visszaesési hajlandóságának. Nem véletlen, hogy a börtönben ülő ráncos pernahajderek 70 százaléka nem először ül életében.

És összességében is egyre több az idős bűnöző: míg 2005-ben az összes letartóztatott 6 százaléka volt 65 év feletti, ez az arány 2015-re 20 százalékra emelkedett. Összehasonlítási alapnak ott van Amerika. Az Egyesült Államokban a letartóztatottak között az 1 százalékot sem éri el az öregek aránya.

Hasonló a helyzet az elítéltek között. A japán börtönlakosság 12 százaléka öreg, az amerikainak kevesebb, mint 3 százaléka.

A legtöbb japán törvényenkívüli nem durva bűnöket követ el, hanem bolti lopásban és hasonlókban utazik. A jelenség okát a szakértők az idős japánok relatív szegénysége mellett a magányban és az unalomban látják. Japánban ráadásul igen sokáig élnek az emberek.

De a vásott vénasszonyok és vénemeberek sem tudják veszélyes hellyé tenni Japánt, ami a fejlett országokhoz képest még mindig extra biztonságos hely: tavaly majdnem pontosan 1 millió bűncselekményt követtek el, míg a fele akkora lélekszámú Franciaországban 3,7 milliót.

(via Economist)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.