Tekintélyes közgazdászok követelik Junckertől, hogy fagyasszák be Magyarország fejlesztési pénzeit, amíg a kormány nem tesz valamit a korrupció ellen

politika
2017 november 28., 18:08

Eljutott hozzánk az a nyílt levél, amelyben a volt német pénzügyminiszter, Hans Eichel és  Pascal Lamy, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) korábbi vezetője, az EU korábbi kereskedelmi biztosa

azt követelik Jean-Claude Junckertől, hogy az Európai Bizottság átmenetileg függessze fel az uniós támogatások kifizetését Magyarországnak. 

Egyedül azoknál a fejlesztési forrásokkal tettének kivételt, amelyeket az Európai Bizottság közvetlenül oszt ki, és ahhoz nincs köze a magyar kormánynak.

Mindezt azzal indokolják, hogy az elmúlt években a magyar intézményi és jogi rendszert úgy alakították át, hogy sokkal könnyebb legyen az uniós pénzeke jelentős részét bizonyos gazdasági és politikai csoportokhoz irányítani, attól függetlenül, hogy ez ártalmas-e a magyar társadalomra, vagy megfelel-e az uniós céloknak. A levélben sorra veszik azokat a kormányzati intézkedéseket, amelyek szerintük a kifizetések befagyasztását indokolják. 

Kiemelik, hogy a Fidesz elfoglalta az olyan közintézményeket is, mint a főügyészség vagy az alkotmánybíróság. Az alkotmányt pedig több alkalommal is a Fidesz érdekei szerint módosították. Kitértek arra is, hogy a sajtószabadságot kizsigerelték, és a média túlnyomó részét a Fidesz uralja, valamint több olyan törvény is született, amely megnehezíti az információkhoz való hozzáférést.

A felsőoktatással kapcsolatban megjegyzik, hogy az egyetemek lényegében elvesztették a függetlenségüket, amikor a kormány által kinevezett kancellárok szigorú irányítása alá helyezték őket. Kivételként az CEU-t említették meg, de emlékeztetnek, hogy ezt a kormány megpróbálta bezárni, mert még mindig teret ad a tudomány függetlenségének és a kritikus gondolkodásnak. A civil szervezeteket pedig évek óta zaklatják és fojtogatják. A kormány visszautasította a korrupcióellenes ügyészség felállítására tett uniós javaslatot is.

A Magyarországra érkező uniós támogatásokról megjegyezték, hogy az állami beruházások 95 százaléka ezekből valósul meg. Úgy látják, hogy a magyar kormány azért jelentette be, hogy 2018-ig leköti a 2014-2020-as időszakra biztosított pénzeket, hogy ezzel is segítse a Fideszt a 2018-as választásokon, és ne kelljen a források kimerülése miatt aggódnia. 

Azonban a kifizetések felpörgetését károsnak tartják az üzleti életre nézve, mert a gyors felhasználás csökkenti az uniós támogatások hatékonyságát és nagyban növeli a korrupció kockázatát.

Idézték a holland nagykövet, Gajus Scheltema nyilatkozatát is, aki Magyarországgal kapcsolatban megjegyezte, hogy a holland adófizetők pénzéből nem lehet a korrupciót finanszírozni és korrupt rendszereket életben tartani. Ezért Hans Eichel és Pascal Lamy szerint növelni kell a rendszer átláthatóságát, az elszámoltathatóságot és az ellenőrzést.

Hangsúlyozták, hogy ebben a helyzetben átmenetileg fel kell függeszteni a Magyarországra irányuló kifizetéséket, és csak akkor indítanák el újra, ha visszaállítják az országban az alapvető, demokratikus szabadságjogokat és lépéseket tesznek a korrupció ellen. Szerintük ez az elmaradott régiók támogatásának alapfeltétele.

A levél végén megemlítik, hogy annak tartalmával Franz Fischler és Yannis Paleokrassas korábbi uniós biztosok is egyetértenek.  

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.