Bujálkodásra való felbujtás miatt tartóztattak le egy énekesnőt Egyiptomban, mert egy videoklipjében egy rakás fiú előtt egy banánt nyalogatott

Tbg
külföld
2017 december 02., 18:45
comments 77

Egyiptomban az elmúlt hónapokban felpörgött az állami erkölcsrendészet, és tucatjával börtönzik be a melegeket, melegjogi aktivistákat, bloggereket. 

Most azonban szintet lépett az egyiptomi kormány, ugyanis egy énekesnőt is bekasztliztak, mert – ahogy egyébként a popszakmában néhány évtizede szokás – videoklipjében hiányos öltözékben táncol. A rendőrség viszont ezt túlságosan bujának, szexuálisan túlfűtöttnek tartotta. Konkrétan ezt:

link Forrás

A 25 éves Shyma nevű énekesnőt a videóklip publikálása után néhány nappal vezették elő a rendőrök, és zárták előzetesbe „bujálkodásra való felbujtás” gyanújával. Annak ellenére, hogy miután a kormánypárti poltikusok és kormánypárti újságok nekiestek, elnézést kért.

Tárgyalása már elkezdődött, a bíróságon nikábban kellett megjelennie, ami azért Egyiptomban elég szokatlan. Az ország – legalábbis a közelmúltig – sokkal szekulárisabb volt pl. az Öböl-menti országoknál. A nők szabad fővel sétálhatnak az utcán, alkoholt is lehet kapni.

A Telegraph által idézett egyiptomi jogvédők szerint a kormány annak ellenére pörgette fel vallásbarát politikáját, hogy Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök és kormánya kifejezetten szekuláris politikával kezdte a 2013-ban a hadsereg segítségével megbuktatott Muszlim Testvériség utáni korszakot. (Esz-Szíszi vezérkari főnök volt a puccs idején.)

Úgy látszik azonban a félelemkeltésre és a vallási hagyományokra játszani nemcsak Magyarországon, de Egyiptomban is kifezetődő a hatalom számára. A kormányzati kommunikáció ráadásul tekintet nélkül lő a liberális és az iszlamista ellenzékre, jóllehet komoly ellenzéki erő egyáltalán nem veszélyezteti a jövő éve választásokon a kormánypártot.

Szeptemberben kezdődtek a komoly leszámolások: miután a libanoni Mashrou’ Leila koncertjén egyiptomi rajongók az LBGT-mozgalom szivárványos zászlaját meglengették, tucatjával zárták be a homoszexuálisokat és a jogaikat védő aktivistákat.

November közepén letartóztatták Islam al-Refaeit, akinek annyi volt a bűne, hogy Twitterén a kormány politikáját is sokszor kifigurázó mémeket készített, és 75 ezres rajongótábora lett. (Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.